Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Postoji li razlog da dijete dobije "po guzi"?

Postoji li razlog da dijete dobije "po guzi"?
Ulza / Shutterstock

Određeni broj roditelja smatra da je udaranje po "guzi" u redu, ali stručnjaci ukazuju da udaranje nije u redu i da ostavlja trajne negativne učinke.

Zašto nije dobro tući djecu i kako ih disciplinirati na druge načine

Svaki roditelj zna da postoje teški trenuci u odgoju i da ponekad dođemo do situacije da ne znamo što napraviti i kako reagirati na situacije u koje nas dijete dovede, jedno je sigurno udarci nisu rješenje.

Pod udarcima se podrazumijeva bilo koje izravno ili neizravno nanošenje tjelesne nelagode od strane osobe koja je iznad djeteta, a u svrhu zaustavljanja neželjenog ponašanja, spriječavanje pojave neželjenog ponašanja ili zato što dijete nije učinilo nešto što je trebalo učiniti, a nije nužno da je dijete osjetilo razinu boli.

 

Učinci udaranja djece

U prošlosti je bilo normalno da se batinama djeca uče što je dobro, a što loše. Danas stručnjaci iz područja psihologije i odgoja govore da djeca koja su doživjela nasilje povezuju da je nasilje način za rješavanje sukoba, međutim udaranje nema nikakvu svrhu osim zaustavljanja ponašanja na trenutak.

Roditelji ne bi trebali disciplinirati djecu tako da postignu disciplinu u tom trenutku već kroz svoje odgojne mjere bi trebali usmjeravati i oblikovati djetetovo ponašanje za cijeli život.

 

Postoje li pozitivni učinci udaranja djece

Mnogi stručnjaci vjeruju da udaranje djece nikada nije učinkovito i niti prihvatljivo u ni jednom slučaju. Važno je urazumiti djecu kako bi razumjela zašto nešto nije dobro.

 

Negativni učinci udaranja

Stručnjaci kažu da ih ima mnogo, uključujući vezu da osobe koje su doživljavale nasilje u djetinjstvu povezuju s počinjenjima nasilja u kasnijim vezama s partnerima, odnosno da oni koji su bili kažnjavani udarcima da pribjegavaju zlostavljanju jer su naučili da je nasilje brz i jednostavan način za rješavanje sukoba.

Budući da je to uspjelo njihovim roditeljima, pretpostavljaju da će uspjeti i njima. Iz perspektive socijalnog učenja, djeca uče kako se ponašati od roditelja i svoje bliže okoline.

Neka istraživanja su pokazala da udaranjem djece može doći do mentalnih problema poput depresije, pokušaja samoubojstva, opijanja i zlouporabe droga kad postanu odrasli.

"Nasilje rađa nasilje, bez obzira na to kako pokušavamo opravdati udaranje svoje djece", kaže psihologica Mellisa Tillman. Njezino je uvjerenje da bismo trebali modelirati ponašanje koje želimo vidjeti kod svoje djece. Nema smisla udarati dijete, a zatim mu reći da ne udara sestru kad mu uzme igračku.

 

Alternativni oblici discipline

Umjesto da se dijete udari, postoje i drugi načini da se discipliniraju, koji mogu biti jednako učinkoviti i puno pozitivniji.

Fokus bi trebao biti na nagrađivanju pozitivnog ponašanja, i presudno je biti dosljedan - od roditelja preko bake i djeda do odgajatelja jer ako dijete dobiva različite poruke bit će zbunjeno.

Umjesto da dijete udarate ili pokazujete bilo kakav oblik agresije, možete ih zaustaviti s prekidom igre i pustiti ih da se malo smire, a onda porazgovarajte s njim. Kad dijete učini nešto pogrešno, pokažite mu pravi način ponašanja.

Pokušajte osmisliti da djeca skupljaju plusiće ili zvjezdice za lijepo ponašanje koje se nakon određenog broja pozitivnih plusića pretvara u nagrade, poput odlaska u kino ili malog poklona.

Postepeno uvježbavate dijete da se navikne na lijepo ponašanja, tako da ono postane navika i praksa. Na ovaj način ne samo da djeca uče lijepom ponašanju, već su i odgojena u pozitivnom okruženju, tako da se osjećaju dobro i da su nagrađena za lijepo ponašanje.