Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Najbolje društvene igre za djecu po našem izboru

Najbolje društvene igre za djecu po našem izboru

Prvi počeci društvenih igara sežu u daleku prošlost, čak se nagađa da su postojale i prije prvih pisanih slova.

Okosnica prvih društvenih igara bila je kocka. Kocka se i danas najčešće pojavljuje u društvenim igrama. Prva kocka se pojavila u obliku 49 malih obojenih kamenčića pronađenih u Turskoj.

Bez obzira radi li se o ljetnim večerima na otvorenom ili hladnim zimskim danima uz topli napitak nema ničeg boljeg od dobre društvene igre koja može zabaviti cijelu obitelj. U nastavku ćete pronaći našu preporuku društvenih igra. Od popularnih novih izdanja do klasika za sva vremena, donosimo ideje i nostalgiju sve u jednom.

Danas na tržištu postoji bogata ponuda društvenih igara koje su razvrstane u razne kategorije poput: igre na ploči, kartaške igre, strateške igre, misaone igre, putne, obiteljske, dječje i sl.

 

Kako odabrati najbolju društvenu igru?

Što najbolju društvenu igru čini najboljom? Prilikom odabira najbolje društvene igre puno se toga svodi na osobne preferencije, jer ne uživaju sva djeca i roditelji u istim aktivnostima ali ipak postoji nekoliko važnih čimbenika na koje treba obratiti pozornost donosimo koji su to:

 

Preporuka za dob

Preporuka proizvođača za koju je dob napravljena društvena igra daje dojam o razini težine igre. Ako preporučena dob proizvođača ne odgovara djetetu teško će ju pratiti i može ga frustrirati, sigurno ne želite frustrirati dijete igrom koju će teško pratiti. Drugo jednako važna stvar zašto moramo voditi računa za koju je dob društvena igra namijenjena su sitni dijelovi koji potencijalno nisu sigurni za manje dijete.

 

Trajanje igre

Djeca nemaju veliku mogućnost koncentracije. Kad tek krećete u svijet društvenih igara vodite računa da igra ne traje dugo i da se brzo može naučiti.

 

Broj sudionika

Vodite računa prvenstveno o broju članova vaše obitelji, ako vaša obitelj ima više članova prakticirajte da mogu svi igrati ako žele. Djeca najčešće vole igrati s oba roditelja tako imaju veću šansu da ne budu zadnji, što u toj dobi može biti jako frustrirajuće.

 

Vještine koje pomaže u razvoju

Ne mora sve biti usmjereno na edukaciju, ali mnoge od najboljih obiteljskih društvenih igara uključuju razvojne zadatke i daju mogućnost da se kroz igru nešto i nauči. Bilo da želite unaprijediti motoričke sposobnosti svog djeteta, pokazati im kako igrati pošteno, naučiti ih kako da se nose kad gube, razviti njihove vještinu čitanja i brojanja ili potaknuti njihovu maštu sigurno ćete naći društvenu igru koja će vam u tome pomoći.

 

Domino

Dob: 3+
Broj igrača: 2+
Vrijeme trajanja: 10 - 15 min

O igri:

Igra domino spada u klasike s kojom su se igrale i generacije prije. Broj sudionika u igri je minimalno dva, ali što ih je više to je zabava bolja. Danas na tržištu postoji različiti motivi koji se nalaze na blokovima i različiti materijali od kojih su blokovi izrađeni, naš prijedlog su drvene i obojene neotrovnim bojama živih boja.

 

Memori

Dob: 3+
Broj igrača: 2-4
Vrijeme trajanja: 20 min

O igri:

Igra memorije za najmlađe je klasična igra za razvijanje pamćenja i koncentracije u kojoj rado sudjeluju i veća djeca.
Velike kartice s jednostavnim motivima izrađene su od debljeg kartona, pa je igra prikladna za najmlađe.

 

Boje i oblici

Dob: 3-6
Broj igrača: 2-4
Vrijeme trajanja: cca 10 min

O igri:

Sa žetonima u boji djeca kreću u istraživačko putovanje i kroz igru uče kako povezivati stvari na odgovarajući način. Djeca otkrivaju osnovne geometrijske oblike i uče razlikovati boje. Točnim umetanjem žeton potiče se fina motorika. Djeca uspoređuju boje i oblike i moraju ih ispravno povezati, tako se potiču opažanje i koncentracija.

 

Kockice i patuljci

Dob: 3+
Broj igrača: 2-8
Vrijeme trajanja: cca 25 min

O igri:

Bacanjem kocke dobivamo kombinaciju tri boje koje moraju odgovarati bojama: kape, jakne i hlača određenog patuljka. Ovom jednostavnom igrom djeca uče razlikovati boje, te se razvijaj pamćenje, brzina i koncentracija.

 

Slovarica

Dob: 3-6
Broj igrača: 2-6
Vrijeme trajanja: cca 20 min

O igri:

Ova igra je namijenjena za djecu kako bi što brže i lakše usvojila slova, te kroz igru naučila čitati.

 

Inline

Dob: 5+
Broj igrača: 2
Vrijeme trajanja: cca 10 min

O igri:

U ovoj igri sudjeluju dvije osobe i ubacivanjem žetona pobjeđuje osoba koja prva složi 4 ista žetona u nizu okomito, vodoravno ili dijagonalno zato je u ovoj igri koncentracija presudna.

 

Dobble

Dob: 6+
Broj igrača: 2-8
Vrijeme trajanja: cca 15 min

O igri:
Dobble je igra brzine i promatranja za cijelu obitelj. Važno je što prije pronaći karte s istim simbolom. Kroz ovu uzbudljivu igru se razvija brzina i zapažanje.

 

Monopoly junior

Dob: 5+
Broj igrača: 2-4
Vrijeme trajanja: 25 min

O igri:

Monopoly Junior je posebno dizajniran kako bi mlađu djecu uveo u svijet ove uzbudljive igre. Djeca se mogu igrati Junior figuricama, skupljati novce i trgovati posjedima. Kroz ovu igru djeca uče brojanje, čitanje i zbrajanje, idealna je za predškolarce.  

 

Guess who?

Dob: 6+
Broj igrača: 2
Vrijeme trajanja: cca 15 min

O igri:

Cilj igre je pogoditi osobu koju je izvukao suparnik. Kroz ovu mudru igru gdje se pažljivo promatraju sva ponuđena lica s pravim pitanjem eliminira što više lica,  osim zapažanja uče se da postoje rasne i druge različitosti s kojima se srećemo kroz život i da je svaka od njih divna na svoj način.

 

Putna igra vješala

Dob: 6+
Broj igrača: 2+
Vrijeme trajanja: cca 20 min

O igri:

Radi se o igri gdje pogađate slova, te za svako ne pogođeno slovo dobivate dio vješala dok u konačnici ne pogodite riječ ili ne objesite zebricu. Idealna je za predškolarce koji već znaju raspoznati slova i pročitati riječ, te se kroz ovu igru dodatno usavršavaju.