Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Najbolje boje za dječje sobe

Najbolje boje za dječje sobe
Photographee.eu / Shutterstock

Ne postoji niti jedno mjesto na svijetu koje bolje odražava osobnost vašeg djeteta, kao što je njegova soba u kojoj provodi većinu svog slobodnog vremena, gdje uči i spava.

Ako ste poželjeli dati svom djetetu sobu o kojoj je ono oduvijek sanjalo, sve što je potrebno jest malo kreativnosti i odabir prave boje.

Bijela boja

Bijela boja u prostor unosi svjetlinu i prozračnost. Bijele nijanse su poznate da svaku sobu mogu učiniti većom, pa uključujući i dječju sobu ako je manjih dimenzija obojajte u bijelo kako bi vizualno dobili dojam da je prostorija veća.

Trebate pažljivo odlučiti ako planirate bijelu boju kombinirati s drugim bojama, jer bi se moglo dogoditi da prostor izgubi prozračnost i svjetlinu. Stručnjaci napominju da bi bilo poželjno da bijelu koristite kao sekundarnu boju ili ako želite naglasiti određene dijelove zida.

Bijele djecje sobe
Marin-de-Espinosa/Shutterstock.com

Zelena boja

Nikada nećete pogriješiti ako u sobu svoga djeteta dodate dodir prirode, a to ćete najbolje postići da zelenim tonovima kao što je prikazano na slici. Posebnost ove boje leži u tome što je ona neutralna i jako se dobro slaže s drugim bojama u raznim kombinacijama.

Poznato je da djeluje umirujuće na oči i na um. Bilo da koristite zelenu boju kao primarnu boju u bojanju sobe, ili pak kao sekundarnu boju ona će se vrlo lako uklopiti i dati sobi opuštajući ton. Sobe koje u sebi imaju zelenu, bez obzira na kombinaciju, će uvelike pomoći vašem djetetu da se naspava i da ima miran san.

Dječja soba zelene boje
Tumidei

Ljubičasta boja

Ljubičasta je sama po sebi teško spojiva s drugom bojom, ali si pokušajte osloboditi predrasuda i zamislite ljubičastu u kombinaciji s drugim bojama. Zamislite kombinaciju žute i ljubičaste, na prvu vam sigurno djeluje nespojivo, ali uz pravi odabir nijansi soba vašeg djeteta može izgledat će odlično.

Žuta boja vam može poslužiti ako želite istaknuti neke dijelove sobe. Morate biti jako pažljivi prilikom kombiniranja ovih boja, jer treba dobro paziti kakve ćete nijanse dobiti.

Ljubičasta dječja soba
Irako Design/Shutterstock.com

Plava boja

Davno su prošli oni dani kada je plava boja bila rezervirana samo za dečke. Plava boja je postala univerzalna, možete ju koristiti na razne načine, bilo da se radi o primarnoj boji, sekundarnoj ili pak da želite naglasiti neke dijelove zida.

Plava boja dokazano pozitivno djeluje na mozak i stimulira ga, te opušta oči kao i zelena, stoga bi bilo najbolje da plave nijanse koristite u prostoriji gdje dijete uči. Ako dijete uči u istoj prostoriji gdje i spava, uz malo dodataka i ta soba može biti plava. Kako ne bi baš sve bilo plavo, okušajte se u kombiniranju boja i vidite što najbolje odgovara za sobu vašeg djeteta.

Dječja soba
Iriana-Shiyan/Shutterstock.com

Purpurna boja

Ovo je vrlo jaka i živa boja koja se najčešće koristi kao boja za naglašavanje dijelova zida, a možete ju koristiti i kao sekundarnu boju. Zamislite samo kako će izgledati purpurna boja i bijeli krevet u kombinaciji.

Purpurna boja je vrlo jaka i nikad ne smije ići kao zasebna boja, već uvijek u kombinaciji s nekom blagom nijansom. Možete ju kombinirati s bijelom, prljavo bijelom ili čak sa smeđom. Stručnjaci i dizajneri interijera napominju da je ovo predivna boja koju možete iskoristiti prilikom ličenja dječje dobe. Ona će dati sobi toplinu, a opet će djelovati blago u pravoj kombinaciji.

Dječje sobe modernog stila
Losevsky-Pavel/Shutterstock.com

Tirkizna boja

Dječja soba će odisati mirom i opuštenošću zahvaljujući ovoj bogatoj kombinaciji plave i zelene.  Tirkizna boja u sebi ima elemente opuštajuće zelene boje i blage plave boje, i to nikad nećete pogriješiti ako koristite.

Još jedna od beneficija ove boje je ta što je ona vrlo dobra za vrijeme kada vaše dijete postaje starije i ozbiljnije. Dizajneri interijera napominju da tirkizna boja puno sofisticiranije izgleda u kombinaciji s nekom drugom bojom, i nikada u toj kombinaciji ne smije biti primarna boja.

Tirkizna dječja soba
Colombini Casa

Ružičasta boja

Ova vrlo svijetla i vesela boja može se jako dobro uklopiti u ambijent sobe vašeg djeteta. Kako bi dali sobi svog djeteta malo svjetline uvijek možete kombinirati ružičastu drugoj boji kao sekundarnu.

Dizajneri napominju da se ružičasta boja jako dobro slaže s bijelim i zelenim nijansama, kako bi soba uz svježinu ipak imala onaj dodir topline koji je potreban dječjoj sobi, jer je to ipak njegova sigurna luka i vrlo je važno da bude ugodna.