Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Mogućnosti jednogodišnjeg djeteta

Mogućnosti jednogodišnjeg djeteta
Anatoliy Samara

Djeca rastu nevjerojatno brzo, pogotovo u ranijim godinama života. Prije nego se i okrenite, vaša maza već ide u školu...

Najljepši osjećaj na svijetu je gledati kako se dijete razvija i raste. Jedan od najuzbudljivijih trenutaka je kad vaše dijete navrši jednu godinu, i shvatite koliko je puno naučilo.

No, prije nego počnete razmišljati što će vaše dijete moći naučiti tijekom 12 mjeseci, vrlo je važno razmisliti o riječi moći. Djeca su jedinstveni sami po sebi, i ne može se mjeriti koliko će koje dijete moći naučiti kroz godinu dana. Nikako se ne zabrinjavajte ukoliko vaše dijete nije napredovalo brzo kao druga djeca, dostići će ih. Najbitnije je da budete strpljivi jer na kraju će sve doći na svoje.

Koordinacija
Do svoje prve godine većina će djece moći držati predmet u svojim rukicama (naravno, pričamo o malim predmetima) i dati vam ga na upit. Dijete može držati pastelu ili bojicu u ruci te napraviti neki znak sa njome. Slično tome, dijete samostalno može držati žlicu te samo sebe hraniti, iako će više hrane završiti oko njega, vrlo će dobro baratati sa time.

Pokreti
Veliki broj djece u ovoj dobi ima izvrsno razvijenu motoriku i uglavnom su svi 'pokretni' - neki na četiri ali neki i na dvije noge. Istina, vrlo mali broj djece samostalno hoda u ovoj dobi, međutim više-manje su svi stabilni i mogu se osloniti na svoje noge.

Govor
Tijekom prve godine života, vaša će maza učiti koristiti glasnice i od početnog nekontroliranog 'zavijanja' polako će učiti kontrolirati svoje glasnice i tako proizvoditi različite zvukove a i glas će joj se malo produbiti. U početku će ti zvukovi uglavnom biti u obliku samoglasnika, no vrlo brzo, za neke to neće biti slučaj. Neka djeca već u ovoj dobi mogu govoriti smislene riječi, no ne očajavajte ukoliko vašoj mazi nije do 'pričanja'. Većina će razumijeti sve i možda čak i izgovoriti nešto, međutim, teško da ćete ih natjerati da ponove to što ste čuli. Više o razvoja govora pročitajte u detaljno obrađenoj temi Razvoj govora kod djece.

Razumijevanje
Jednogodišnje dijete shvaća svrhu i značenje raznih predmeta u kući! Može shvaćati i neke akcije, kao što je mahanje kad netko odlazi ili kada ide na spavanje. Također, mogu razumjeti neke jednostavne zahtjeve, pitanja i izjave. Vrlo je važno da imate puno razumijevanja i strpljenja s njima, jer ipak su oni tu samo dvanaest kratkih mjeseci.