Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Mama kao timski igrač

Mama kao timski igrač
Dmitriy Shironosov

Sport je savršen način da se djeca zabave, upoznaju prijatelje te nauče lekcije koje mogu primijeniti i izvan terena.

Postoji velika mogućnost da sportom i djeca i roditelji postanu jako natjecateljski nastrojeni, pogotovo u vrijeme nekih velikih sportskih događaja.

Prije nego što počnete maštati o vašem djetetu sa zlatnim odličjem oko vrata, naučite svoje dijete da u sportu nije važno pobijediti, nego sudjelovati. To je samo igra. Donosimo vam par savjeta kako bi vam pomogli da u sportu podjednako uživate i vi i vaše dijete.

Koji sport odabrati
Dmitriy Shironosov/shutterstock.com

  • Zabava – prije svega sport je zabava, i za vas i za vaše dijete. Zabava neka bude najbolja motivacija vašem djetetu da ostane u igri. Uživajte gledajući ga kako razvija nove vještine, kako se veseli i druži s prijateljima, kako sklapa nova poznanstva. Ako ostanete hladne glave glede toga, vaše dijete će samo sebi stvoriti ciljeve i rasti u sportskom duhu.
  • Pobjeda nije sve – nije bitno pobijediti, bitno se zabaviti. Ako svoje dijete forsirate da mora biti najbolji, ono će brzo odustati od sporta. Nemojte se fokusirati da bude najbolji, fokusirajte se na to da bude aktivan, da se poboljšava, te da nauči da se može i izgubiti.
  • Ljubav prema igri – pobrinite se da vaše dijete radi ono što voli. Nemojte ga forsirati da se bavi sportom, zbog toga što ste vi bili zvijezda u srednjoj školi. Ako se vaše dijete voli pentrati, pokušajte s gimnastikom, ako ga ne možete izvući iz bazena preko ljeta, plivanje je savršen izbor. Budite otvoreni za sve ideje prije nego se odluči za nešto.
  • Uspoređivanje – tako je to u ljudskoj prirodi, no nije najbolje uspoređivati vaše dijete s ostalima. Faktori kao što su jačina, sposobnost i koordinacija varira od djeteta do djeteta. Nemojte ga forsirati da ide iznad svojih mogućnosti samo zato da možete reći da je najbolji. Jednostavno idite da vaše dijete da najbolje od sebe, a ne da ruši svjetski rekord.