Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Krvarenje iz nosa u djece

Krvarenje iz nosa u djece
Oleg Kozlov / Shutterstock

Saznajte kako i zašto dolazi do krvarenje iz nosa.

 

Iznenadno krvarenje iz nosa ima 60% ljudi barem jednom u životu. Najčešće se javlja između 2 - 10. godine života i, naravno, uvijek izgleda jako dramatično i za dijete i za roditelje. Ipak, rijetko postoji potreba za hitni otorinolaringološki pregled i intervenciju.

Treba ostati priseban, jer postoji nekoliko osnovnih pravila ponašanja u ovakvim situacijama koja u gotovo 98% slučajeva dovode do zaustavljanja krvarenja.

Da biste razumjeli zašto i kako nešto treba učiniti, morate znati gdje se događa krvarenje, a za to je nužno poznavanje osnovne prokrvljenosti i rasporeda arterija i vena u  nosu i nosim šupljinama.

 

Anatomija nosne šupljine

 

 

Kao što je vidljivo iz sheme, nosne šupljine su izuzetno dobro prokrvljene i opskrbljene arterijskom krvi iz nekoliko velikih arterija čiji se krajnji najmanji ogranci sastaju na mjestu koje se naziva Kiesselbach-ov plekus. On se nalazi na nosnoj pregradi sasvim sprijeda s lijeve i desne strane otprilike 0,5 – 1 cm udaljen od ruba nosnice. To je najčešće mjesto krvarenja u dječjoj dobi.

Upravo ovakav smještaj lokusa omogućava djetetu da ga često dira i ozljeđuje npr. „kopanjem nosa“ iz navike, svrbežom zbog alergije ili crijevnih parazita, tijekom brisanja nosa u prehladi i alergiji.

Djeca tako narušavaju integritet sluznice koja prekriva krvne žilice i izravno ili neizravno dovedu do puknuća krvne žile ili više njih u ovom „klupku“ i dolazi do krvarenje svježe crvene krvi sprijeda na nos. Dodatno se situacija može zakomplicrati unošenjem bakterija ili gljivica s površine kože i susljedna infekcija produljuje krvarenje i čini ga češćim.

Više od 90% krvarenja iz nosa u djece je upravo s ovog mjesta u nosu i lako je rješivo konzervativnim putem.

 

 

Uvijek valja provjeriti krvari li dijete sprijeda na nos ili otraga pa primarno guta krv.

U opisanoj situaciji uvijek je to krvarenje sprijeda. Međutim ako krvari primarno straga, dijete valja odvesti u hitnu medicinsku službu i potražiti pomoć, jer se u takvim slučajevima ne radi o krvarenju iz Kiesselbachova pleksusa već o krvarenju iz neke veće  krvne žile iz stražnjih dijelova nosnih šupljina ili nosnog dijela ždrijela. Kao razlog krvarenja iz stražnjih dijelova nosa mogu biti zapuštena strana tijela nosa, tumori, anomalije krvnih žila što traži dodatnu obradu i vjerojatno kirurško liječenje.

 

Uzroci krvarenja iz nosa mogu biti opći i lokalni.

Opći su rjeđi u djece, ali ih svakako valja uzeti u obzir, a to su:

 •  poremećaji zgrušavanja (hemofilija)
 •  povišeni tlak
 •  mijenjanje nadmorske  visine
 •  uzimanje nekih lijkeova (NSAR, antikoagulansi)

Lokalni  su znatno češći i to su:

 •   iritacija (suhi zrak, alergija, infekcija, “kopanje”nosa, češanje, pretjerano puhanje i poseban način brisanja nosa)
 •   infekcija (u sklopu prehlade)
 •   trauma nosa
 •   strano tijelo nosa (često u djece)
 •   pogrešna upotreba  sprejeva za nos (kriva pozicija  vrška nosnog nastavka koje se okreće prema nosnoj pregradi umjesto prema nosnom krilcu)

 

Što učiniti kad dođe do krvarenje iz nosa?

 • Prvo i osnovno pravilo jest: Ostanite mirni i djelujte tako i na dijete.
 • Posjednite ga/ju na sebe leđima prema Vašem  trbuhu i nagnite dijete lagano prema naprijed. Dijete mora  držati otvorena usta i pustiti da izađe iz usta krv ako se slučajno slijeva dijelom u ždrijelo. Ne gutati krv!
 • Pritisnite na prednju trećinu nosa uz sam vršak i držite čvrsto 5 minuta bez povremenog popuštanja i provjeravanja je li prestala teći krv ili nije na taj način radite izravan pritisak na mjesto krvarenje kako biste radili i s bilo kojom drugom ozljedom na licu ili tijelu, zar ne? (Slika 3.)
 • Možete staviti hladni oblog  na obraze i nos, jer na taj način potičete vazokonstrikciju (stiskanje) krvnih žila i smanjujete krvarenje.
   

 

Ako krvarenje nije prestalo pokušajte još jednom sve ispočetka.

Cijelo vrijeme pričajte s djetetom umirujućim glasom o nečemu što mu je zanimljivo i drago kako biste ga relaksirali i odvratili pažnju od krvarenja. Možete mu pjevati neku omiljenu pjesmu ili pričati priču koju voli!

Ako krvarenje i nakon drugog pokušaja zaustavljanja na opisani način nije prestalo, pokušajte na stranu iz koje krvari staviti komad vate velik otprilike 3 cm u promjeru koji ste prethodno natopili vazokonstrikcijskim kapima za nos (tzv. „obične kapi za nos“). Nemojte ga gurati duboko u nos tako da ga ne vidite od sprijeda! Morate vidjeti vanjski rub tampona! Tampon neka stoji u nosu 20 –ak minuta.
Ako i  nakon toga dijete i dalje krvari, javite se liječniku!

 

Najčešće pogreške koje se rade tijekom pokušaja zaustavljanja krvi iz nosa su:

    1. Zabacivanje glave prema natrag – potiče slijevanje  krvi u dušnik i jednjak i može dovesti do povraćanja krvi ili kašlja i gušenja
    2. Stavljanje hladnih obloga na vrat – nekorisno!
    3. Pritisak na nosne kosti – nekorisno!

U našoj kulturi ove su pogreške vrlo česte i drže se pravilom u postupanju s djetetom koje krvari iz nosa što je potpuno pogrešno!

 

Važno

Da Ne
 • Sjesti i nagnuti glavu prema naprijed, te otvoriti usta (tako sprječavamo slijevanje krvi u donji dišni put i jednjak)
 • Zabaciti glavu natrag jer tako se krv slijeva u jednjak, dušnik i može dovesti do kašlja i gušenja, mučnine i povračanja
 • Pritisnuti prednji segment nosa čvrsto 10 min. (izravni hemostatski učinak)
 • Dirati unutrašnost nosa
 • Hladni oblog na nos i obraze (u cilju vazokonstrikcije)
 • Davati nikakve lijekove (poput aspirina i ibuprofena)
 
 • Hladni oblog na vrat

 

Kako neka djeca uistinu često krvare iz nosa /jednom tjedno, svaki drugi dan... po noći, u školi... valja se držati pravila prevencije krvarenja u slučaju preosjetljivog i preizloženog lokusa bogatog krvnim žilama. Takva preosjetljivost najčešće prestaje nakon puberteta!

 

Prevencija krvarenja iz nosa u djece uključuje:

 •   vlaženje zraka  tijekom zime i ljeta (klima uređaji jako isušuju zrak)
 •   vlaženje sluznice (sprejevi, gelovi, kreme)
 •   mazanje antibiotskom masti područje lokusa  gdje krvari 2x dnevno 10 dana
 •   liječenje podležećih stanja i bolesti (alergija, crijevni paraziti)
 •   edukaciju roditelja i djece