Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Koliko su važne peta do deseta godina djetetovog života?

Koliko su važne peta do deseta godina djetetovog života?
Antonio Guillem / Shutterstock

Djeca kada napune pet godina polako ulaze u razdoblje u kojem ih se treba pripremati za ulazak u svijet odraslih, ovo razdoblje traje do desete godine.

Nakon ovog razdoblja, polako  postaju bubuljičavi i pogubljeni tinejdžeri, a nakon toga hrabro kroče u svijet odraslih. Upravo u ovom razdoblju ponovno otkrivaju svijet oko sebe, nakon što napuste vrtić, ovo će im biti doživljaj koji nikada neće zaboraviti.

Morat će slijediti nova pravila, porast će im razina samostalnosti, u odgoju će sudjelovati više osoba, sklapat će prva prijateljstva i rađat će se prve simpatije.

Sve što se djetetu ugradili kroz odgoj dok je bilo malo, kao što su lijepe navike, prave vrijednosti i zdrava rutina, sada će morati primijeniti u novoj fazi života. Iako se čini da je sve novo, ostalo je i dosta toga starog.

Dijete mora samostalno izvršavati navike koje ste mu pet godina usađivali, kao što je zahvaljivanje, pozdravljanje, pranje ruku prije jela, pogledati obadvije strane prije prelaska ceste i slično.

Svatko je od nas čuo onu poznatu izreku: „Malo dijete – mala briga, veliko dijete – velika briga“. Iako smo ju često smatrali bezveznom, kada dijete napuni 5 godina, počet ćete uviđati koliko istine ima u njoj.

Kada je dijete malo, tada ste vi njihov cijeli svijet, vi i dijete ste razvili zdravu fizičko emocionalnu vezu, no sada kada se dijete suočava s novim životom, počet ćete uviđati koliko je ta izreka istinita.

Roditelji se više brinu kada je dijete u školi, kod prijatelja, vozi se biciklom i slično, i počinju shvaćati kako je bilo puno lakše dok je bio mali, uvijek ste znali da je tu negdje. Kako dijete dobije veću samostalnost, u roditeljima se javlja ponos, no i velika briga.

Roditelji se uvijek brinu da li će sretno doći iz škole, da mu se neće nešto dogoditi kad ode na vožnju biciklima i slično. S vremenom ćete se naviknuti i shvatiti da je vaša mala beba spremna za nove životne izazove koje će lakše izdržati i znati se nositi s njima ako ste ga usmjeravali kroz odgoj da zna cijeniti i vrednovati zdrave društvene i životne navike.

I ono što je jako važno, ponašajte se kako želite da se oni ponašaju kad budu odrasli jer u ovoj životnoj dobi oni u vama vide sve, vi ste im uzor i od vas uče obrazac ponašanja.