Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Koliko su važne peta do deseta godina djetetovog života?

Koliko su važne peta do deseta godina djetetovog života?
Deklofenak

Djeca kada napune pet godina polako ulaze u razdoblje u kojem ih se treba polako pripremati za ulazak u svijet, ovo razdoblje traje do desete godine.

Nakon ovog razdoblja, polako  postaju bubuljičavi i pogubljeni tinejđeri, a nakon toga hrabro kroče u svijet odraslih. Upravo u ovom razdoblju ponovno otkrivaju svijet oko sebe, nakon što napuste vrtić, ovo će im biti doživljaj koji nikada neće zaboraviti. Morat će slijediti nova pravila, porast će im razina samostalnosti, u odgoju će sudjelovati više osoba, sklapat će prva prijateljstva i rađat će se prve simpatije.

Odgoj djece
Deklofenak/Shutterstock.com

Sve što se djetetu ugradili kroz odgoj dok je bilo malo, kao što su lijepe navike, prave vrijednosti i zdrava rutina, sada će morati primijeniti u novoj fazi života. Iako se čini da je sve novo, ostalo je i dosta toga starog. Dijete mora samostalno izvršavati navike koje ste mu pet godina usađivali, kao što je zahvaljivanje, pozdravljanje, pranje ruku prije jela, pogledati obadvije strane prije prelaska ceste i slično.

Svako je od nas čuo onu poznatu izreku: „Malo dijete – mala briga, veliko dijete – velika briga“. Iako smo ju često smatrali bezveznom, kada dijete napuni 5 godina, počet ćete uviđati koliko istine ima u njoj. Kada je dijete malo, tada ste vi njihov cijeli svijet, vi i dijete ste razvili zdravu fizičko emocionalnu vezu, no sada kada se dijete suočava sa novim životom, počet ćete uviđati koliko je ta izreka istinita.

Roditelji se više brinu kada je dijete u školi, kod prijatelja, vozi se biciklom i slično, i počinju shvaćati kako je bilo puno lakše dok je bio mali, uvijek ste znali da je tu negdje. Kako dijete dobije veću samostalnost, u roditeljima se javlja ponos, no i velika briga. Roditelji se uvijek brinu da li će sretno doći iz škole, da mu se neće nešto dogoditi kad ode na vožnju biciklima i slično. S vremenom ćete se naviknuti i shvatiti da je vaša mala beba spremna za nove životne izazove koje će lakše izdržati i znati se nositi s njima ako se ga usmjeravali kroz odgoj da zna cijeniti i vrednovati zdrave društvene i životne navike.