Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Koliko sna je djeci potrebno ovisno o dobi?

Koliko sna je djeci potrebno ovisno o dobi?
Dragana Gordic / Shutterstock

Do druge godine većina djece više nema potrebu za prijepodnevnim spavanjem, ali još uvijek im je potrebno popodnevno spavanje kako bi izdržali cijeli dan.

Kako dijete raste tako je i potreba za snom manja, ali koliko mu je sna stvarno potrebno? Svako dijete je različito i nekima treba više sna, a nekima manje.

Do druge godine većina djece više nema potrebu za prijepodnevnim spavanjem, ali još uvijek im je potrebno popodnevno spavanje kako bi izdržali cijeli dan. Otprilike četvrtina djece prestane spavati popodne do svoje treće godine, druga polovica između treće i četvrte godine, dok zadnja četvrt ima potrebu za popodnevnim spavanjem sve dok ne napune pet ili šest godina.

Djeci je potrebno puno sna i kod manjka sna djeca kroz svoje ponašanje pokazuju da su umorni. Najčešći simptomi koje nam tada šalju je razdražljivost, pojačana aktivnost i odbijanje suradnje na svim razinama; od odbijanja hrane, pa sve do odbijanja odlaska u krevet.

 

Simptomi koji nam govore da je djetetu potrebno više sna:

  •     Zaspe nakon kratke vožnje u automobilu
  •     Potrebno mu je buđenje svako jutro
  •     Razdražljiv je, cendrav i odbija suradnju

Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma gotovo je sigurno da vaše dijete ne spava dovoljno i da je potrebno raditi na tome da stekne dobre navike spavanja, poput razvijanja dosljedne rutine prije spavanja, postavljanja odgovarajućeg vremena za spavanje i držanja svake od njih obje.

Potreba za popodnevnim spavanjem razlikuje se od djeteta do djeteta. Koliko dnevnog sna je potrebno djetetu najviše ovisi o tome koliko sati spava tijekom noći, premda većina djece treba popodnevni san bez obzira na to koliko spavaju noću. Djeca dobi od četiri godine trebaju između 12 i 14 sati sna tijekom 24 sata da bi normalno funkcionirala. Ako dijete legne u 21.00 i probudi se u 9.00 možda će mu biti dovoljno i neće trebati popodnevno spavanje.

Postoji mogućnost da djeca koja su se odviknula od popodnevnog spavanja nakon nekog vremena vrate ponovno na popodnevno spavanje, pogotovo ako ga dnevne obaveze iscrpe dodatno, preko dana može osjetiti potrebu da odspava, sve je to normalno.

Ako dijete spava manje od 12 sata preko noći preporučuje se da ima popodnevno spavanje, premda ono bilo i kratko. Kako budu rasli tako će popodnevno spavanje biti sve teže provesti. Jedan od razloga može biti taj što djeca u dobi oko četiri godine žele sve vidjeti i u svem sudjelovati, toliko su usmjereni na igru i otkrivanje novih stvari da ne žele propustiti sve što se događa oko njih.

Ako dijete ne ide u vrtić kako bi što lakše zaspalo preko dana stavljajte ga spavati na isto mjesto gdje ide spavati preko noći, jer to mjesto već povezuje sa snom i vjerojatnije je da će tamo lakše zaspati. Ako ide u vrtić i tamo zaspe bez problema, neka i vaša rutina preko vikenda bude slična onoj u vrtiću, ako u vrtiću ima svoju mazu s kojom spava dajte mu ju i doma.

Ako dijete mlađe od 4 godine uporno odbija spavati preko dana, pokušajte barem svakodnevno provoditi neko mirno vrijeme kako bi se barem malo odmorilo. Kroz razgovor recite djetetu da se djeca odmaraju nakon ručka kako bi skupila energije za igru ​​kasnije. Dopustite mu da sa sobom u krevet ponese neke igračke i knjige, a zatim priguši svjetlo i napusti sobu, ako će biti lakše ostanite neko vrijeme s njim u sobi. Iako se neće osjećati potpuno odmorno kao da je odspavao, barem i kratki odmor pomoći će djetetu da skupi energiju za ostatak dana, ovaj, premda i kratki odmor dobro će doći i roditeljima.

Djetetu od pet/šest godina koje više nema popodnevno spavanje potrebno je 10 do 13 sati sna svake noći, broj sati sna će se postupno smanjivati ​​kako dijete bude starije. Kad navrši oko 14 godina, vašem će djetetu trebati osam do 10 sati zatvorenih očiju.

Niže možete vidjeti koliko je prosječno djetetu potrebno sati sna u 24 sata ovisno o dobi djeteta.