Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako se u društvu nesvjesno podržava i normalizira nasilje?

Kako se u društvu nesvjesno podržava i normalizira nasilje?
Yuganov Konstantin / Shutterstock

Još od malih nogu nam se u društvu normaliziraju stvari poput guranja u školi, čupanja za kosu, bilo kakvog zadirkivanja od strane dječaka prema djevojčicama.

 

„Ma ti se njemu sigurno sviđaš, zato te čupa“
„Ooo, netko se zaljubio u tebe“
„Tko se tuče, taj se voli.“

 

U školi su najčešće glavni „frajeri“ oni koji se ponašaju pomalo bahato, svima odgovaraju, ne poštuju pravila, ponašaju se kao da su iznad ostale djece, pa i iznad učitelja.
Popularnost zarađuju na ismijavanju drugih učenika, pravljenju raznih spački te neposlušnošću unutar razreda.

Većina tih dječaka se u adolescenciji prema djevojkama ponaša naizgled zaštitnički, a zapravo vrlo posesivno i nasilno.

Djevojkama društvo nameće stav da je „pravi muškarac“ onaj koji se zauzima za njih, koji ih štiti, koji je spreman čak i potući se s nekim „za nju“.

Među takvim momcima nerijetko se kriju upravo nesigurne, posesivne, ljubomorne i nasilne osobe koje djevojkama s jedne strane daju ljubav, a s druge strane nasilje koje također oslovljavaju riječju „ljubav“.

Važno je napomenuti da su i ti momci većinom odrastali u nezdravoj obiteljskoj klimi te nisu razvili pozitivnu sliku o sebi.

 

Zašto djevojke ostaju u vezi s takvim momcima?

Veliki utjecaj dolazi upravo iz djetinjstva. Ako je djevojka odrastala u obitelji u kojoj su je roditelji kažnjavali, omalovažavali, posramljivali, fizički i mentalno zlostavljali, te u kojoj se nasilje opravdavalo ljubavlju, poput:

„Ljubavi, oprosti što sam te udarila, napravila sam to jer te volim i jer se brinem za tebe“
„Ja sve to radim za tebe i za tvoje dobro“

 

Onda je toj djevojci definicija ljubavi upravo takva. Ona vjeruje da:

    Postoji udaranje i povrjeđivanje iz ljubavi
    Ljubav podrazumijeva bol
    Udaranje je za njeno dobro

 

Zašto je pozitivan odnos s roditeljima jako važan?

 

Odnos s roditeljima temelj je za sve ostale odnose u životu. Taj odnos stvara kriterije za sve ostale odnose.

Naš mozak voli poznato, pa premda to „poznato“ bilo i udaranje. U poznatim situacijama naš mozak se osjeća sigurno. Ono što smo doživljavali u djetinjstvu postaje naša default postavka, naš kriterij, naše „normalno“ i poželjno, ono za čime ćemo težiti u životu, što ćemo tražiti i u prijateljima i u partnerima.

Kad djevojka doživi nasilje od strane partnera, ona to ne smatra tragičnim jer je isto to doživljavala od strane roditelja koji su je uvjerili da se takvi postupci također ubrajaju u ljubav.

Iako obično ljudima iz okoline koji su odrastali u ljubavi i toplini nije jasno zašto djevojka ostaje u takvoj vezi, to je upravo zato što njen mozak to poznato percipira sigurnim.
Ona ne zna prepoznati da je to toksično, a još k tome, ostatak okoline koji je odrastao u jednakim uvjetima kao i ona, smatra to normalnim te je u tome podržava.

U redu je da se muškarac ponaša zaštitnički prema ženi, no to ne mora uključivati nasilje. Muškarac koji ima pozitivnu sliku o sebi, razvijeno samopouzdanje i samopoštovanje, nema potrebu dokazivati svoju „muškost“ nasiljem.

Umjesto nasilja, zaštitničko ponašanje može se ostvariti u obliku asertivne komunikacije, obrane osobnih granica te udaljavanja od osoba koje izazivaju nasilje.