Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako prevladati strah od doktora u djece?

Kako prevladati strah od doktora u djece?
gpointstudio / Shutterstock

Strah od doktora nije novost u dječjem svijetu. Nepoznat čovjek u bijelom, s čudnim spravama u rukama, injekcije i ponekad bolni pregledi.

Strah od doktora nije novost u dječjem svijetu. Nepoznat čovjek u bijelom, s čudnim spravama u rukama, injekcije i ponekad bolni pregledi. Ovo nije sve, ali je već na prvu dovoljno da se razvije strah čak i od onih jednostavnih, rutinskih pregleda.

Rijetko koje dijete će biti oduševljeno odlaskom doktoru, no kod nekolicine su također prisutni jako veliki otpori. To pružanje otpora negativno utječe i na roditelje jer oni ostanu iscrpljeni od uvjeravanja djeteta da odlazak doktoru nije ništa strašno.

Strah od doktora nije prisutan samo kod djece, već i kod odraslih. Međutim, kao što je to slučaj i s ostalim strahovima i na njemu se može raditi kako bi se smanjile posljedice. Treba imati na umu da se osjećaji ne mogu mijenjati direktno.

Ne možete djetetu samo reći nemoj se bojati i očekivati da će strah nestati. Ako vam sada kažemo da budete ljuti, ne možete se samo tako razljutiti ako nemate neki povod ili se barem prisjetite situacije koja vas je razljutila. Ipak, naše su misli, ponašanje i fiziologija povezani s osjećajima.

Upravo su to sastavnice na koje je potrebno usmjeravati se. Više je razloga zbog kojih odlazak liječniku može biti obojan strahom, suzama i velikim otporom. Strah od doktora, kao i ostali strahovi kod djece, ne mora nužno imati racionalnu podlogu.

Ponekad jednostavno može nastati kao posljedica straha od nepoznatog. Strah od novih, nepoznatih situacija i onog što dolazi kasnije pojavljuje se jednostavno zbog manjka informacija koje imamo o onome što slijedi. Osim kod djece, ono se jednako pojavljuje i kod odraslih pojedinaca, a može biti prisutno u različitim životnim aspektima.

Nadalje, iako strah od doktora kod djece ne mora imati racionalnu podlogu, postoje neki uobičajeni razlozi koji su često prisutni. Primjerice, izloženost bolnom pregledu može rezultirati generaliziranom pogledu na sve liječnike, a čak i na sve one u bijeloj kuti. Također, posebice pri nekoliko prvih susreta, strah se može pojaviti i zbog nepoznate osobe kojoj su djeca u tom trenutku izložena.

Neovisno o izvoru, kao roditelji možete pomoći djeci u savladavanju straha vodeći se određenim praktičnim smjernicama koje donosimo u nastavku.

 

Odlazak liječniku nije kazna

U nekim se trenucima čini vrlo korisno zaprijetiti djetetu odlaskom liječniku kako bi uklonili njegovo nepoželjno ponašanje. U ovom se kontekstu
odlasci doktoru poimaju kao kazna, što dugoročno može povećati strah i neugodne osjećaje kada termin stvarno bude rezerviran.

 

Zaboravite na lažna obećanja

Ponekad, u nedostatku vremena i ideja, djeci jednostavno obećamo nešto što znamo da nije ostvarivo. Ili, u skladu s tim, na isto obećanje zaboravimo.
Ako želite pomoći svome djetetu pri strahu od doktora, ali i strahu općenito, pokušajte ne koristiti obećanja koja ne možete ispuniti. Lažna obećanja mogu biti djelotvorna na početku, ali nakon nekog vremena vaše dijete će shvatiti da ono što govorite ne mora biti istina. Kada dođe do toga, ista ova obećanja neće učiniti veliku promjenu.

 

Igrajte se doktora

Jednostavna aktivnost poput igranja s djetetom može uroditi velikim plodom, posebice ako je riječ o maloj djeci. Prelazak u nove uloge, igranje doktora i liječnika sa svojim roditeljem pomoći će im u razvoju pozitivnog stava prema doktorima. Uključite kreativnost, budite maštoviti i igrajte se s vašim mališanom. Koji je bolji način za prevladavanje straha od prevladavanja kroz igru? Nema ga!

 

Pripremite dijete prije pregleda

Ranije je spomenut strah od nepoznatog. Dakle, važno je djetetu približiti što može očekivati kod doktora kako bi mu situacija bila poznatija. Razgovarajte s djetetom, objasnite mu gdje ide i što može očekivati kako posjet ne bi bio iznenađenje. Koristite pozitivan ton, otvoreno razgovarajte i odgovorite na sva pitanja kako bi pružili jasnu sliku.

 

Uključite najdražu igračku

Većina djece ima svoju najdražu igračku. Ona može služiti kao izvor sigurnosti jer je djeca povezuju s ugodnim osjećajima. Ponovno, u svijetu nepoznatog,
najdraža bi igračka djetetu služila kao sigurno utočište, posebice ako se mora razdvojiti od roditelja tijekom samog pregleda.

 

Ne zaboravite vrijeme nakon pregleda

Način na koji se ponašate nakon posjeta liječniku može itekako utjecati na sve iduće posjete. Pohvalite djetetov trud kako bi se ono osjećalo ponosno i istaknite pozitivne stvari vezane uz pregled. Trud je pod našom kontrolom, a hvaljenjem istog raste osjećaj vjere u sebe. Nagradite dijete za trud, a prilikom odabira nagrada budite kreativni. Ponekad je to možda provođenje više vremena s djetetom u parku.

Ipak, pripazite da nagrada nije uvjet dobrog ponašanja (npr. ako ćeš biti dobar/a idemo u kino) jer ako dijete ne uspije iskontrolirati svoj strah, gubitak nagrade će biti dodatan izvor neugodnih osjećaja.

Odlazak liječniku može postati iscrpljujuć kako za djecu, tako i za roditelje. Ponekad u namjeri da što prije riješimo problem i pretrpimo samo još ovaj termin, govorimo stvari koje ne mislimo ili dajemo obećanja koja zaboravimo ispuniti. Iako time trenutno može učiniti promjenu, ovi obrasci dugoročno ne pomažu djetetu u savladavanju straha. Služeći se praktičnim smjernicama možete pronaći dugoročno rješenje i zaista taj strah i savladati.