Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako pomoći djetetu ovisnom o kompjutorskim i video igricama?

Kako pomoći djetetu ovisnom o kompjutorskim i video igricama?
Olena Yakobchuk / Shutterstock

U današnje vrijeme brzog razvoja moderne tehnologije i brzog načina života, djeca sve ranije počinju dolaziti u kontakt s mobitelima, laptopima i drugim gadgetima.

Koliko to može biti pozitivno ako je usmjereno i vođeno na ispravan način, toliko može biti i negativno ako izmakne kontroli odraslih.
Sada, zbog pandemije i karantene, djeca su bila primorana boraviti u zatvorenom prostoru, škola se odvijala online, sva komunikacija je bila na društvenim mrežama te su djeca još više i duže vremena provodila pred ekranima i imala dobar izgovor za svoje interese.

Nemogućnost kontrole vremena igranja igrica i boravka na društvenim mrežama uzrokovalo je dodatnu frustraciju i opterećenje roditeljima.

Naizgled bezazlena zabava igranja igrica postaje problem kada vrijeme igranja izmakne kontroli te dovede do ovisnosti.  Prije karantene, u svijetu i u Hrvatskoj ova moderna vrsta ovisnosti širila se poput epidemije, toliko brzo da službenih statistika još nema, a ambulante primaju sve više mladih ovisnika takve vrste. Takva situacija potaknula je i primorala stručnjake Svjetske zdravstvene organizacije da ovisnost o kompjutorskim i videoigrama (gaming) klasificiraju kao bolest i javnozdravstveni problem. Velika je vjerojatnost da će sada nakon karantene statistike biti još lošije i poraznije. Potrebno je ozbiljno krenuti u rješavanje tog problema.

Mnogi roditelji su zabrinuti stanjem djeteta ovisnika i ne znaju što i kako poduzeti. Na zabrane roditelja djeca reagiraju agresivno, nervozno, nemirno, ljutito ili bijesno. Ne žele jesti, ići spavati, razgovarati s obitelji, nemaju vremena za ništa drugo, imaju slabu koncentraciju, interes i volju za izvršavanje kućanskih i školskih obaveza, jednostavno ne dižu pogled s ekrana. Postaju asocijalna, povučena, često u komunikaciji s vršnjacima ispoljavaju agresiju i hiperaktivnost jer su takve obrasce ponašanja usvojila iz svijeta igrica.

U Međunarodnom institutu prirodnog zdravlja stručni tim energetskih terapeuta besplatno provodi vrlo kvalitetan i učinkovit program gdje se prirodnom i naprednom metodom, temeljenoj na Kineskoj tradicionalnoj medicini i energetskoj medicini, balansira dječji organizam na fizičkoj, psihičkoj, emocionalnoj i energetskoj razini. Smanjuje se agresivno, hiperaktivno, ljutito, nemirno ponašanje, a poboljšavaju se komunikacijske vještine, koncentracija, volja za učenjem i izvršavanjem zadataka. Isto tako vrlo bitno, postepeno se smanjuje potreba i volja za igricama i virtualnim svijetom te raste interes za stvarni svijet, za boravak na otvorenom i za prave dječje igre. Djeca sve više surađuju s roditeljima što doprinosi boljim odnosima i većem zadovoljstvu svih članova obitelji.

Program se sastoji od edukacije (terapijski razgovor, savjetovanje, podrška), relaksacije – tehnike dubokog disanja i opuštanja, specifičnih vježbi, akupresurnih masaža glave i leđa, refleksoterapije te radionica i igraonica. Uz redovan program u prostoru udruge, tretmani edukacije i relaksacije dostupni su online za djecu i mlade izvan Zagreba.

Pozivamo sve roditelje čija djeca imaju gore navedene probleme i sve roditelje koji žele prevenirati takvo stanje, da nam se s povjerenjem obrate i dogovore informativni razgovor u prostoru udruge ili online. Pomognite djetetu da ima dobro psihičko, emocionalno i fizičko zdravlje kroz cijeli život te da modernu tehnologiju iskoristi u pozitivnu svrhu: za dobar osobni razvoj i za razvoj društva.

Međunarodni institut prirodnog zdravlja (MIPZ)
Radnička cesta 20a
10 000 Zagreb
01 5620 108, 098 947 0533
www.mipz.hr , [email protected]