Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako podignuti djetetovo samopouzdanje?

Kako podignuti djetetovo samopouzdanje?
Ilike

Samopouzdanje je nešto što djeca imaju u sebi, ali ponekad se može poljuljati. Kao roditelj često se nađemo u situaciji kad želimo pomoći svom djetetu da ima samopouzdanja, a ne znamo kako.

Postoji nekoliko koraka pomoću kojih će se djeca osjećati zadovoljna sama sobom. Fokus je na svakodnevnim priznanjima i dajući im osjećaj samostalnosti. Uz par malih koraka možete učiniti velike stvari.

Priznanje -  ne morate im doslovno davati priznanja, ali neće štetiti. Kada vaše dijete zaradi dobre ocjene ili ga pohvali nastavnik, darujte mu nešto malo kako bi ga potaknuli da nastavi sa dobrim poslom. Možete mu dozvoliti da ostane duže budan ili da izabere film za obiteljsku večer filma.

Djecje samopouzdanje

Padovi i usponi – ako nagradite dijete za svaku stvar koju dobro napravi, vaše nagrađivanje će postati beskorisno i beznačajno. Nemojte se ustručavati razgovarati sa njima o greškama koje su napravili. Sasvim je normalno da vaše dijete napravi pogrješku , i sasvim je normalno da ima date do znanja da ne mora sve biti savršeno. Naučite djecu da se na greškama uči.

Male pobjede – najbolji način da djeci poraste samopouzdanje je kroz male uspjehe svakodnevno, dajte sve od sebe da ih nagradite. Ako prepoznate njihove samo najveće trijumfe, djeci će biti teško stalno imati visoko samopouzdanje.

Vježba – vježbajte samopouzdanje vašeg djeteta dajući mu pozitivan izvor samopouzdanja. Vaše nesigurnosti nemojte pokazivati pred djecom, bilo da je to problem oko vaše tjelesne težine ili pak problem sa poslom. Djeca će biti jače motivirana ako imaju pozitivan uzor koji će oponašati.

Jačanje – dajte djeci osjećaj samostalnosti kako bi se osjećali bolje. To se najbolje ostvaruje tako da im dozvolite da biraju odjeću sami sebi, knjigu koju će čitati ili pak odlučiti što će odjenuti u školu.