Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako napraviti bojanku za Vašu djecu?

Kako napraviti bojanku za Vašu djecu?
BlueOrange Studio / Shutterstock.com

Sve materijalno prolazi ili nestaje, ali naša sjećanja i lijepe uspomene, koliko god ih mi potisnuli ili zaboravili, uvijek se iznova vrate i iznenade nas te izmame osmijeh na lice.

Ponesena tim sentimentom, razmišljam već danima koliko su se djetinjstva i uspomene koje iz njega nosimo promijenile od vremena kada smo mi bili djeca u odnosu na današnja kada odgajamo svoje male anđele. Čini mi se kako se mi imamo čega i prisjetiti. Od igre na snijegu, veselog trčkaranja, velikih razgovora nas malih u dvorištima, trčanja za loptom kojoj smo se veselili, a naročito sam se u ove zimske dane sjetila i svih svojih bojanki, bojanja prvih crteža, a zatim i precrtavanja istih. Te kako me veselilo kada bi se nakon tjedan dana obradovala svemu tome, pa opet iznova drvo obojila crveno a sunce zeleno. A tek moja majka koja me strpljivo svemu tomu učila…

Imaju li naša djeca što ponijeti za uspomenu?!

U svemu tome duboko sam se zamislila imaju li što naša djeca ponijeti iz djetinjstva u svoj budući život, pun uspona i neizbježnih padova. Hoće li ih nešto iz djetinjstva podsjećati na obitelj, probuditi uspomene i dati snage za dalje? Zaboravit će oni i da su igrali igrice na računalima i da su gledali TV i bili prepušteni sami sebi, dok smo mi odrasli „lovili“ karijeru, uređivali kuću ili stan i borili se sa svim problemima današnjice. Smatrajući to alarmantnim stanjem, pogledala sam u svoje mališane i shvatila da ima još vremena, te donijela odluku kako će i oni biti dio generacije koja će imati zanimljivo i lijepo djetinjstvo. Stoga sam odlučila da ćemo moja dječica i ja skupa izrađivati njihovu bojanku koja će biti personalizirana po njihovim željama, vjerojatno malo i mojim, ali ćemo se svi odmaknuti od užurbane svakodnevnice, istih igračaka, računala i crtića.

Kako djeci izraditi nezamjenjivu bojanku?

Kako biste svojoj djeci i vi izradili idealnu bojanku, potrebno vam je samo malo volje i malčice truda. Recept je jednostavan. U sve to morate uliti čašu uspomena, čašu dječjih osmijeha, nekoliko žlica ljubavi i dobit ćete puno zadovoljstva, vesela i nasmijana lica, uposlene ručice i divnu zbirku prvih radova vaših malih genijalaca. Kada se maknemo od ovih neizbrojivih dobiti, konkretno što vam uistinu treba jesu izbori crteža koji se sviđaju vašim mališanima, bili to likovi iz vaših ili njihovih omiljenih crtića, priroda, blagdanski motivi ili što god vama padne na pamet. Sve to možete vrlo lako isprintati na obične papire A4 formata, ili na hamer papira koji sam ja koristila Smatram da je hamer papir zgodniji za djecu koja znaju malo pretjerati sa stiskanjem drvenih bojica, manje je podložan gužvanju, a i možete kasnije pokušati i s bojanjem flomasterima, masnim bojicama. Na ovaj način bojanka je univerzalnija i dugotrajnija.

Isprintane crteže i predloške za bojanje probušite s jednostavnim uredskim bušačem papira, a sve to skupa slažete u fascikl za umetanje papira ili registrator, ovisno koliku bojanku želite. Svojoj dječici dala sam i da na dva kartona obojaju i ispišu svoja imena, pa sam to iskoristila kao korice njihove bojanke i kroz spomenute rupice napravljene bušačem papira, provukla dvije svilene trakice i zavezala na mašnu. Kada sve skupa zbrojite, imate odličan i nezamjenjiv proizvod kakav nigdje ne možete kupiti, a uz to niste ni na gubitku. Sve ovo je zapravo vrlo isplativo. Ukoliko i ne koristite hamer, već obični papir, zamislite debljinu bojanke od samo jednoga bunta. Svilene trakice ili fascikl ne možemo ni ubrojiti kao trošak, a i samo printanje može biti vrlo povoljno uz zamjenske tinte, koje i sama koristim.

Što sve donosi izrada bojanke Vama i djeci?

Drage mame, kao što sam na početku navela, želimo sigurno da naša djeca nose najljepše uspomene. A vrijeme i rad s njima nama će biti najljepši poklon. Naši mali, pak, stječu navike rada, uzajamnih odnosa, a kroz crteže im svaki puta možete otkriti nešto novo. Razvijaju svoje motoričke sposobnosti, uče se komunikaciji, traže i primaju pomoć, čuvaju vid u odnosu na računalne i online bojanke. I ono najvažnije, kada i oni postanu veliki, rado će prelistati svoju bojanku, pokazati to i svojoj djeci, a vas smatrati svojim herojima.

Autor: Alisa Muranović