Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako izabrati dječje dioptrijske naočale

Kako izabrati dječje dioptrijske naočale
goodluz / Shutterstock

Kupovina prvih dioptrijskih naočala velika je prekretnica u dječjem životu, pogotovo ako su ona malo starija i svjesnija.

Ako svojem djetetu kupujete prve dioptrijske naočale, jako je bitan pozitivan pristup roditelja i bliže okoline. Dijete nošenje naočala ne smije doživjeti kao dramu ili nedostatak, jer to uistinu nije! Danas živimo u vremenu kada su naočale ne samo ortopedsko pomagalo već i modni dodatak, stoga djeca mogu odabrati okvire:

  •     različitih brendova, materijala, boja, oblika ili omiljenih likova / junaka,
  •     okvire sa sunčanim nastavcima,
  •     fleksibilne, izuzetno lagane i udobne sportske naočale

Prve dioptrijske naočala birate vi ako je vaše dijete uistinu jako malo (beba), ako je dijete malo starije jako je bitno da poslušate djetetove želje. Odnosno da omogućite djetetu da bira između dva modela, jer ćete u suprotnom dobiti neželjeni efekt da dijete neće željeti nositi dioptrijske naočale koje su neophodne za daljnji razvoj djetetovog vida te jasan pogled.

Uz pozitivan pristup, svakako je potrebno obratiti pažnju i na sljedeće stvari:

Odabrati ispravnu veličinu dioptrijskih okvira

Imamo sreću što živimo u vremenu kada su dioptrijski okviri dostupni u različitim veličinama, tako da je sada moguće pronaći već i veličine od 0-3 mjeseca dječjeg života. Potrebno je da okvir dobro pristaje na nosu, da ručke okvira ne klize ili ne spadaju pri saginjanju glave, da okvir ne prelazi previše širinu lica, da okviri nisu premali, da dijete ne gleda iznad / ispod ili sa strane. Ako je dioptrija veća, preporučujemo nešto manji okvir, kako bismo sakrili debljinu stakala i sl. Nemojte djetetu kupovati preveliki okvire s namjerom da doraste za dvije do tri godine ili dozvoliti da nosi premale, jer još uvijek može gledati kroz njih. Ovim postupkom djetetu nanosite veću štetu, nego korist, iskusni optičar će vam sugerirati i svakako poslušajte savjete stručnog osoblja. Ovisno o dobi bitno je obratiti pozornost na materijal- tako su za male bebe najbolji silikonski okviri kako bi im sve bilo udobno i ugodno, ili malim sportašima ekstremno fleksibilne okvire. U ponudi postoje još metalni okviri ili okviri na bušenje.
 

Odabir naočalnih leća

Najbolje su one leće koje blokiraju štetne UV zrake i leće koje pružaju zaštitu od plavo-ljubičastog svjetla koje emitiraju svi elektronski uređaji (mobiteli, tableti, računala, TV...), zaštitu od ogrebotine, sloj za lakše čišćenje i održavanje leće.
 

Prilikom odabira dioptrijskih naočala djeca zaslužuju pažnju i posvećenost koji su usmjereni u potpunosti na njih

Potrebno je utvrditi njihove životne stilove, da li se radi o malim sportašima, umjetnicima, da li su to djeca s više energije ili nešto sasvim deseto.

 

Bilo bi odlično barem kod djece koja imaju veću dioptriju da u rezervi imaju još jedan par naočala, jer oni nažalost ne mogu funkcionirati bez naočala ako dođe do nezgode s naočalama.

Kvaliteta okvira vezana je za cijenu, ali ne i za trajnost. Čak i skupo plaćeni okviri ili naočalne leće uz nepažljivo rukovanje i održavanje mogu se ogrebati,  slomiti ili iskriviti. Upravo zbog ove činjenice danas možete kupiti i osiguranje dječjih dioptrijskih naočala koje osiguranje pokriva oštećenja i lomove okvira i naočalnih leća te promjene dioptrije.

Prvi posjet bi svakako trebao biti u specijaliziranoj dječjoj optici, jer u suprotnom vaše dijete možda neće biti zadovoljno ponudom, koje standardne optike pružaju.

 

Savjete donosi Poliklinika Novak za oftalmologiju