Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako dijete naučiti voziti bicikl?

Kako dijete naučiti voziti bicikl?

Roditelji su presretni kada vide svoje dijete kako samostalno vozi bicikl. Međutim, put do samostalne vožnje može biti dug i izazovan, ovisno o spremnosti djeteta.

Bicikl je jedno od prvih vozila s kojima se dijete suočava, a vožnja bicikla je vještina koju gotovo svako dijete želi svladati. Vozeći bicikl, dijete osjeća slobodu, neovisnost i ponos zbog samostalnog pedaliranja.

Kada će dijete biti spremno za vožnju ovisi o njegovoj želji za samostalnošću. Obično se motivacija javlja zbog prijatelja ili starije braće i sestara koji već voze bicikl.

 

Fizička i psihička spremnost

Između četvrte i osme godine većina djece razvije fizičku kondiciju, ravnotežu i vještinu zaustavljanja.

Vožnja bicikla bez pedala može pomoći djeci da lakše prijeđu na bicikl s pedalama. Osim fizičke, potrebna je i psihička spremnost, uključujući samopouzdanje i motivaciju. Neka djeca ne razviju ove vještine do desete godine.

 

Kako naučiti dijete voziti bicikl?

 1. Izbor bicikla

  Izaberite lagan bicikl na kojem dijete može nogama dosegnuti tlo. Ako ste koristili pomoćne kotače, skinite ih.
 2. Kaciga i zaštita

  Obavezno stavite kacigu djetetu, a po potrebi i štitnike.
 3. Učenje ravnoteže

  Nađite blagu nizbrdicu. Neka dijete sjedne na bicikl s nogama na tlu. Pustite bicikl da dijete shvati da neće pasti. Budite uz dijete.Recite djetetu da podigne noge kako bi bicikl sam krenuo. Na taj način će osjetiti ravnotežu. Trčite pored bicikla, ali ga ne pridržavajte. Pohvalite svaki pokušaj.
 4. Pedaliranje

  Kada dijete stekne samopouzdanje, recite mu da stavi stopala na pedale i pedalira dok vi trčite uz njega. Ako se osjeća nesigurno, držite ga za sjedalo.Ponovite pedaliranje dok djetetu ne postane ugodno.
 5. Kočenje

  Pokažite djetetu kako zaustaviti bicikl. Pridržavajte ga i lagano gurajte naprijed dok pritišće kočnice. Vježbajte kočenje dok ne usavrši zaustavljanje.

 

Pravila sigurnosti prilikom vožnje bicikla

 1. Zaustavljanje prije izlaska na cestu

  Djeca moraju naučiti da se zaustave, pogledaju lijevo, desno, pa opet lijevo i osluhnu prije nego što krenu na cestu. Koristite prilaz ili pločnik za vježbanje.
 2. Poštovanje znakova zaustavljanja

  Djeca trebaju poznavati osnovne prometne znakove zaustavljanja i semaforske signalizacije.
 3. Pogledaj iza sebe prije skretanja

  Djeca moraju naučiti da pogledaju iza sebe prije skretanja, zaokreta ili promjene trake. Najbolje mjesto za vježbanje ovog pravila je mirno parkiralište ili igralište.
 4. Ne pratiti drugog vozača bez poštivanja pravila

  Djeca često prate vozača ispred sebe bez razmišljanja. Važno je naglasiti da moraju sami pratiti promet.

 

Obavezna kaciga

Nesreće se često događaju na kućnim prilazima, nogostupima, biciklističkim stazama, a ne samo na cesti. Kaciga štiti dijete od ozbiljnih ozljeda i treba je uvijek nositi bez iznimke. Nošenje kacige pri svakoj vožnji pomaže djeci da razviju naviku nošenja.

Kaciga treba biti pravilno pričvršćena, pokrivajući vrh čela, ne smije se pomicati po glavi ili kliziti prema očima, a remen treba biti uz bradu.