Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako dijete naučiti dijeliti?

Kako dijete naučiti dijeliti?
Oksana Kuzmina / Shutterstock

Jedan od zadatak roditelja je kako naučiti dijete da dijeli i izmjenjuje stvari, ovaj proces nije lagan ali uz dozu strpljenja dijete će shvati koncept i usvojiti ovu važnu osobinu koja će mu pomoći kroz život.

Jedna uobičajena scena kod dvoje manje djece je potezanje oko neke igračke i ta povuci/potegni igra postaje sve glasnija i glasnija, a ako dopustimo da eskalira može završiti udaranjem ili ugrizom popraćeno vrištanjem što svakako nije lijepo niti ugodno.

Naučiti dijeliti važna je, ali teška prekretnica za svako malo dijete. Važno je znati koja je to dobna granica kada malo dijete može shvatiti koncept dijeljenja i kada ga može usvojiti.

 

Važnost učenja dijeljenja

Niti jedan roditelj ne želi da njegovo dijete ​​bude ono koje uzme sve igračke ili vrišti kad drugo dijete čak i pogleda ono što je u njegovim rukama.

Za razgovor o dijeljenju stvari nikad nije prerano, jer je dijeljenje preduvjet za održavanja međuljudskih odnosa i razvijanja prijateljstva.

Mala djeca uče dijeljenje kroz igru. Igra je jedinstven način da dijete usvoji poželjne vještine jer upravo je igra prvi način komunikacije.

Dijeljenje ima i unutarnju korist jer kad dijete nauči davati počinje shvaćati da tako nekog usrećuje i počinje i ono osjećati sreću jer je nekog usrećilo.

 

Kako postići da dijete nauči dijeliti?

Učenje dijeljenja je proces. Djeca se ne rađaju sa znanjem kako dijeliti, a mala djeca tu vještinu ne mogu svladati preko noći.

Važno je znati da je za to potrebno strpljenje i vježbanje. Isto je kao učenje hodati, mala djeca dok uče hodati često padnu i ponovno ustaju sve dok jednog dana ne budu stabilni i hodaju bez problema, na isti način treba vježbati i biti strpljivo dok dijete uči vještinu dijeljenja.

 

Krenite s razmjenom

Najbolje da krenete s razmjenom i kažete: Ako bi htio pogledati autić od Marka daj i ti njemu jedan svoj da pogleda.

Na ovaj način ćete zadovoljiti oboje djece i ne bi trebalo biti problema jer i jedan i drugi imaju nešto novo. Usvajanje dijeljenja kroz razmjenu je jako dobar prvi korak u procesu.

 

Naredite mjerač vremena

Da bi dijete shvatilo da treba vratiti predmet s kojim se igralo nakon nekog vremena dobro je postaviti određeni mjerač vremena.

Mjerač vremena pomaže djetetu da shvati kako vrijeme prolazi i da u određeno vrijeme mora vratiti igračku i da će svoju dobiti natrag.

 

Vježbanje dijeljenja

Vježbajte dijeljenja na svakodnevnoj razini. Najlakši model je na primjer ako jedete borovnice ponudite jednu djetetu ili bilo što drugo važno je samo da vježbate davanje. Ako ono nešto jede zamolite ga da vama da malo.

Malim koracima i s vježbom ćete usvojiti model dijeljenja.

 

Više prilika za vježbanje

Dajte djetetu mogućnost da češće može vježbati dijeljenje s drugom djecom. Dijete uči dijeliti s drugom djecom provodeći vrijeme s njima igrajući se.

Ako ste organizirali druženje u vašem domu razgovarajte s vašim djetetom ima li neka posebna igračka koju želi spremiti kako ne bi došlo do trganja što bi ga jako rastužilo.

 

Pustite da sami riješe situaciju

Ponekad je najbolja stvar koju možete učiniti pustiti da djeca sama pokušaju riješiti situaciju, ako vidite da stvar izmiče kontroli s verbalnog na fizičko tada je potrebno priskočiti u pomoć.

 

Pohvalite dijete

U samim počecima učenja dijeljenja lijepo je pohvaliti dijete ako je svoju igračku dalo prijatelju da ju pogleda i malo se poigra s njom.

Pohvala će sigurno biti poticaj i motivacija da to učini opet.