Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kad bi dijete trebalo napraviti prvi oftamološki

Kad bi dijete trebalo napraviti prvi oftamološki
George Rudy / Shutterstock

Uzmemo li u obzir da 80% informacija koje primamo iz vanjskog svijeta dobivamo kroz naše oči i da o tome ovisi kvaliteta života, nerazumno bi bilo ne pobrinuti se za vid, pogotvo kad su u pitanju djeca.

Vid kod djece razvija se  kao hodanje i govor, u prvim godinama djetetovog života, stoga je bitno da pravi podražaj dođe u pravo vrijeme, jer je u suprotnom moguće izostanak dozrijevanja vidnog dijela mozga.

Izuzetno je bitno da su roditelji svjesni kako su prve godine presudne u razvoju djetetovog vida i kako se pravovremenom brigom mogu izbjeći  neželjeni učinci koji se kod djece mogu manifestirati u kasnijoj životnoj dobi. Kao roditelj morate biti svjesni činjenice, ukoliko se vaše dijete ne tuži, ne približava stvarima, žmiri, trlja očima ili nešto drugo ne znači da vaše dijete nema problema s vidom, odnosno refrakcijom koje često ostanu neprepoznate.

Roditelj mora biti svjestan kako su djeca vrlo prilagodljiva i kako svoje privremene razvojne nedostatke vida rješavaju na svoj način.

Bitno je naglasiti kako je najčešće oštećenje vida u djece slabovidnost, odnosno amblioplija (vidna oštrina, percepcije kretanja, osjećaj dubine prostora, razlikovanja kontrasta) i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, najčešće bez prisutnih vidljivih simptoma, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida.

Oko je organ koji prima svjetlosne podražaje, a slika se oblikuje u vidnome dijelu mozga. Uzrok razvijene slabovidnosti nije u oku, već u mozgu, odnosno izostanku dozrijevanja vidnog dijela mozga. Ukoliko je ulaz svjetlosti u oko spriječen (primjerice zbog spuštene vjeđe) ili je svjetlosni podražaj nedovoljan zbog refraktivne greške, izostat će pravilan razvoj vidnog dijela mozga, koji  završava u sedmoj godini djetetovog života.

Liječenje slabovidnosti ovisi o uzroku, pa tako ukoliko je u pitanju refraktivna greška, koje su česte i ostaju neprepoznate, tada je potrebna korekcija naočalama, u određenim situacijama primjerice lijenog oka potrebno prekrivati zdravo oko koje je po prirodi jače i preuzima ulogu i za slabije oko, kako bi se slabovidno oko vježbalo, a mozak učio gledati i sl..

Ako se slabovidnost ne liječi u ranom razdoblju razvoja djetetovog života, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid, odnosno, oko može postati i funkcionalno slijepo jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen. Jedino pravovremenim liječenjem moguće je slabovidnost izliječiti u preko 90% slučajeva.

 

Kad bi dijete trebalo napraviti prvi oftamološki pregled?

Prvi  pregledi provode se već u rodilištu, ono podrazumijeva vanjski pregled očiju, pokretljivost očiju i reakciju na svijetlost. U kasnijim mjesecima brigu na neki način preuzimaju pedijatri kod standardnih rutinskih pregleda i u slučaju znatnijih odstupanja upućuju roditelju na daljnju obradu kod dječjeg oftalmologa. Ukoliko u obitelji imate oftalmološke anamneze, bilo bi poželjno, odnosno nužno o tome obavijestiti pedijatra.  

Ali svakako kompletan dječji oftalmološki pregled jedan je od najvažnijih pregleda kojeg dijete treba obaviti najkasnije do 4. godine života.

Prvi kompletan dječji oftalmološki pregled trebao bi obuhvatit:

  •     određivanje vidne oštrine na daljinu i blizinu, astigmatizam
  •     ispitivanje binokularnog vida na sinoptoforu (strabizam)
  •     skijaskopiju (po potrebi radi se širenje zjenica i određivanje objektivne dioptrije)
  •     kompletan pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka
  •     probir na ambliopiju ili slabovidnost za djecu od 3 godine (preporuka Ministarstva zdravstva)

Prije prvog pregleda jako je bitan pozitivan pristup roditelja i priprema, u suprotnom djetetu možete prenijeti strah od pregleda i onemogućiti kvalitetnu suradnju. Bitno je da pregled bude obavljen od strane dječjeg oftalmologa. U dječjoj oftalmologiji primjenjuju se pokretni dječji refraktometar , sinoptofor s likovima koje treba pospojiti u sliku, lea simboli i sl. 

Svakako im objasnite da je moguće da će im oči kapati, da će im staviti male suzice kako bi njihove oči bile zdrave i lijepe, jer se djeca kapanja jako boje. Važno je da dijete zna što može očekivati kod doktora, kako bi čim bolje bilo pripremljeno za suradnju. Djeca su inače odlični pacijent i vrlo brzo izgube bilo kakav strah ukoliko je on postojao.

Poliklinika Novak za oftalmologiju