Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Ispravnom komunikacijom do uspješnog odnosa

Ispravnom komunikacijom do uspješnog odnosa
Wavebreakmedia / Shutterstock

Biti roditelj (mladog) sportaša nije nimalo lagan zadatak. Većina roditelja je spremna dati sve za svoju djecu pa tako i uložiti puno u njihov sportski razvoj.

Ponekad roditelji mladih sportaša nisu sigurni žele li se njihova djeca zbilja baviti sportom ili treniraju zato da bi usrećili roditelje. Djeca ne žele razočarati svoje roditelje pa rade ono što misle da roditelji žele ne shvaćajući da oni samo žele da im djeca budu sretna. Kako onda možete saznati kako se Vaše dijete doista osjeća dok sudjeluje u sportskim aktivnostima?

Izgradnjom dobrog odnosa i komunikacijom s vašim djetetom, u svakom trenutku možete znati kako se ono osjeća i na koji način razmišlja. Otvorena i iskrena komunikacija preduvjet je za ostvarenje odnosa, dok je odnos najvažniji čimbenik svake promjene i ono što čini razliku. Dijete iz odnosa uči, a taj odnos treba biti pun razumijevanja, međusobnog poštivanja, uvažavanja i podrške.

Odnos se vremenom gradi. Isto tako, odnos se vremenom i mijenja. Međutim, komunikacija je uvijek iznimno važna, a slušanje je važnije od pričanja. Stoga slijede neki savjeti za bolju komunikaciju s djecom.

  • Dajte djetetu priliku da kaže što misli i osjeća. Slušajte, ponekad i bez puno pitanja.
  • Postavljajte otvorena pitanja umjesto zatvorenih i tražite dodatne informacije (npr. umjesto „Jesi li nervozan?“ ili „Jesi li zadovoljan?“ možete pitati „Kako se osjećaš?“ ili „Što misliš o ovoj utakmici/meču?“).
  • Ne dijelite savjete, osim ako ih dijete ne traži, no i tada treba biti oprezan i imati na umu eventualni dogovor koji dijete ima s trenerom.
  • Ne uvjeravajte dijete u to da je najbolje i da će sigurno pobijediti (jer to ne možete znati), nego mu budite podrška u svakoj situaciji.
  • Budite iskreno zainteresirani za treninge, ali se ne miješajte u trenerov posao.
  • Izbjegavajte apsolutne riječi, poput uvijek, nikad i stalno (npr. „Uvijek si nervozan prije natjecanja.“ ili „Nikad ne izgledaš kao da daješ sve od sebe na terenu.“) jer one prekidaju komunikaciju ili dovode do sukoba.
  • Pohvalite dijete ako je nešto dobro napravilo. Bez obzira na rezultat, trebate ga pohvaliti za trud.
  • Budite uvijek „pri ruci“ jer je sport težak i fizički i psihički, a put do uspjeha je jako dug i trnovit.

Slijedeći ove savjete na dobrom ste putu da izgradite topao i podržavajući odnos sa svojim djetetom. Pritom imajte na umu da je komunikacija vještina i da se uči, a stvaranje odnosa zahtijeva određeno vrijeme. Stoga si dajte vremena, budite strpljivi i dajte djetetu do znanja da ste mu podrška bez obzira na sve.