Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Mokrenje u krevet

Mokrenje u krevet
Vinicius Tupinamba

Iako se tako ne čini, ovo je uobičajeni problem koji se lako da riješiti. Stoga ako se ovo događa vašem djetetu, nemojte se plašiti, ovo je dobro poznati problem djetinjstva.

Enureza, odnosno nekontrolirano noćno mokrenje tijekom sna je fiziološka pojava kod djece do dobi od 3 godine. Kod neke djece je to uobičajena pojava čak i do 6. godine života. Stručnjaci kažu da je to problem mladog mokraćnog sustava, no postoji par stvari koje možete napraviti da pomognete vašem djetetu.

Jednokratne pamučne gaćice su preporučene za djecu do pete godine života. Ovakve gaćice možete kupiti u svakoj drogeriji ili ljekarni. Takve bi gaćice bile prvi "korak" prijelaza od pelena do normalnog rublja. Također postoje i jednokratne plahte, a postoje i plastične presvlake za madrac koje neće dopustiti mokraći da dođe do madraca.

Mokrenje u krevet
Vinicius Tupinamba / Shutterstock

Jedna od velikih uzroka mokrenje u krevet, pogotovo za djecu stariju od pet godina je primarna monosimptomatska noćna enureza. Uzrokovana nedostatkom hormona, koja uzrokuje mokrenje u krevet, no nemojte se brinuti, ovo se lako rješava dezmopresinom. No ako vas ovo previše brine, možete vaše dijete odvesti kod liječnika na pregled.

Međutim, problem noćnog mokrenja će u većini slučajeva nestati sam od sebe. Dijete će već i tijekom dana naučiti kada bi trebalo obaviti nuždu i iste će navike prenijeti i na noćni režim. U trenutku kada vaše dijete shvati kada treba piškiti, morate brzo djelovati jer oni još ne znaju trpiti već u tom trenutku kada shvate da im se piški (a to uglavnom bude u zadnji tren) ih morate odvesti u toaltet kako bi obavili nuždu. Kasnije će dijete znati prepoznati znakove kada mu se piški (a da nije "kritično") pa će se moći i strpiti (ako je potrebno) ali u početku, morate brzo djelovati :)