Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Čini vam se da ne dopirete do svog djeteta?

Čini vam se da ne dopirete do svog djeteta?
Netea Mircea Valentin

Već više puta našli ste se u situaciji da vidite kako vaše dijete nešto muči, da je potišteno ili ljutito, ili da je odjednom nezainteresirano i bezvoljno.

Primijetili ste da vaše dijete treba puno više  pažnje nego inače, a svi pokušaji da doznate o čemu se radi  su bezuspješni. Svaki vaš razgovor s djetetom završio je u slijepoj  ulici i opet ste na početku.  Dijete je nesretno, a  vi  zabrinuti i frustrirani jer ne znate kako mu pomoći. Nema razloga za paniku. To je uobičajeno i normalno zato što djeca jako teško prepoznaju i verbaliziraju svoje emocije. Te vještine  će tek steći.

Najprirodniji način za to je igra. Igra utječe na kompletan razvoj djeteta i ima višestruko značenje u odrastanju. Igra je priprema djeteta za život. Kroz igru dijete uči, spoznaje svijet, sebe i druge. Igra je u isto vrijeme i zadovoljstvo i rad zbog čega ima snažan terapijski učinak. Zato je igra jedini prihvatljiv način na koji možemo doznati što dijete muči i kako mu pomoći.

Kada djetetu omogućiti da isproba čaroliju terapije igrom?

  • Kada želimo jačati djetetovo samopouzdanje i pozitivnu sliku o njemu
  • Kada ga želimo naučiti kako da prepozna i izrazi svoje osjećaje
  • Kada ga želimo ojačati za uspješno nošenje sa školskim izazovima
  • Kada dijete ima teškoće s dnevnim i/ili noćnim mokrenjem, zadržavanjem stolice ili nekontroliranim pražnjenjem crijeva
  • Kada se događaju promjene u obiteljskom okruženju (rođenje mlađeg brata ili sestre, razvod, bolest i/ili smrt bliske osobe, preseljenje...)
  • Kada dijete želimo osamostaliti u skladu s njihovom dobi i/ili osnažiti da prevlada strahove
  • Kada ima brata ili sestru s teškoćama u razvoju
  • Kada želimo da dijete ima kvalitetnije odnose s vršnjacima i odraslima

Što je terapija igrom?

Terapija igrom djeci pruža mogućnost da svoje unutarnje sukobe i napetosti izraze kroz igru u sigurnoj okolini uz podršku dva educirana terapeuta. Tako djeca dobivaju priliku da izraze vlastite emocije i bolje razumiju svoj unutarnji svijet kao i svijet u kojem žive te kroz igru dođu do novih spoznaja i mogućih rješenja.  U terapijskoj igri ne postoje loša rješenja niti slaba postignuća što je jako važno jer djeluje emocionalno rasterećujuće na djecu. Aktivno sudjelovanje u terapijskoj igri jača unutarnju motivaciju djece za promjenom u ponašanju, a opuštena atmosfera aktivira kreativnost u pronalasku novih i boljih rješenja.

Terapija igrom može biti grupna ili individualna. Obzirom da je svako dijete drugačije, ne odgovara svima isti pristup. Za neku djecu grupna terapija ima puno veće koristi od individualne, dok druga djeca trebaju pripremu za rad u grupi ili im više odgovara individualan rad.  U oba slučaja najvažnije je da se terapijski proces odvija isključivo kroz igru, u djeci najprirodnijoj okolini, bez osjećaja da dolaze negdje gdje ih netko želi ''popraviti'' jer nisu dovoljno dobra. Takvim pristupom postižu se jako dobri rezultati jer -  IGRA JE SVE!