Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Bolesno dijete i najčešće roditeljske greške

Bolesno dijete i najčešće roditeljske greške
Gorilla

Već i na blago povišenu temperaturu djetetu dajete tabletu paracetamola? Znamo da ste zabrinuti ali ipak, da bi vašem djetetu doista pomogli najviše što možete, pročitajte naše savjete.

U roditeljskom su strahu uvijek velike oči. Što je vaše dijete manje, to je roditeljska panika veća. Čim vaše dijete počne kašljucati ili mu izmjerite temperaturu 37,5 vi posežete u kućnu ljekarnu za lijekovima kako bi započeli liječenje. Prije bilo kakve terapije ili tretmana svakako morate biti sigurni da se doista radi o tome na što sumnjate i da točno znate što i kako treba dati! Da bi otklonili najčešće nejasnoće i pogreške kad je u pitanju zdravlje djeteta, donosimo vam ove savjete:

 1. Povišena tjelesna temperatura
  Ok, znate li da je povišena tjelesna temperatura zapravo dobar znak? Povišena tjelesna temperatura zapravo pomaže organizmu u svladavanju infekcije i znak je da se organizam zapravo brani. To ne znači da ju ne moramo kontrolirati - daleko od toga - ali ako se doista radi o blago povišenoj temperaturi najbolje što možete učiniti organizmu je pustiti ga da se odmara. Polegnite dijete u krevet, neka se ono odmara, a vi samo kontrolirajte temperaturu. Ono što roditelji prvo naprave je pokrivanje djeteta da se utopli. Baš suprotno - dijete morate otkriti kako bi višak temperature izašao iz organizma.

  Ukoliko temperatura pređe 38°C onda možete krenuti s terapijom paracetamola i djetetu davati puno tekućine kako ne bi dehidriralo. Visoku temperaturu donekle možete sniziti oblozima od vode sobne temperature.

 2. Kašalj
  Poput povišene temperature i kašalj je zapravo - dobar znak! Kašljanjem iz organizma izbacujemo  štetne čestice i tvari koje su izvana prodrle u dišni sustav. No, ukoliko kašalj potraje duže, to može biti i znak alergije dišnih putova (u tom slučaju je najbolje posjetiti pedijatra ili pulmologa).

  Roditelji najčešće u ovakvim slučajevima djeci daju razne sirupe za kašalj a zapravo postoji i bolji 'lijek'. Djetetu dajte puno tekućine jer će tekućina razrijediti  sluz i tako pospješiti iskašljavanje, Nije dobro dijete držati u zatvorenom prostoru, međutim morate paziti da prostor u kojem dijete boravi nije zagušljiv ili da zrak nije zagađen.

 3. Upala grla
  Upalu grla najčešće uzrokuju virusi ali i bakterije. Roditelji najčešće greške rade što djetetu odmah daju razne antibiotike. Ono što se preporuča je da djetetu date paracetamol da bi ublažili bol u grlu i da bi snizili eventualno visoku temperaturu i što prije se javiti pedijatru. On će odrediti radi li se virusnoj ili bakterijskoj upali grla te preporučiti terapiju s kojom će se dijete liječiti.

 4. Upala uha
  Upala uha najčešće kreće iz grla. Da bi se uvjerili da se doista radi o upali uha, djetetu blago pritisnite uši - ako se dijete uznemiri ili počne plakati, svakako se odmah javite liječniku jer upala srednjeg uha može oštetiti sluh i zato ju je najbolje odmah liječiti! Nikada djetetu na svoju ruku nemojte davati kapi za uši jer ukoliko postoji oštećenje bubnjića (koje vi ne možete vidjeti), kapi koje su zamišljene liječiti izvana, počnu prodirati u unutrašnjost uha, a to šteti! Dakle, kada se radi o upali uha, najbolje vam je istog se trenutka obratiti pedijatru ili otorinolaringologu (specijalist za uho-grlo-nos) koji će postaviti ispravnu dijagnozu i započeti s najboljim tretmanom liječenja.

 5. Bol u trbuhu
  Upala crvuljka (slijepog crijeva) je popraćena izrazitom boli koja neprestano traje i po sat vremena a ponekad je toliko jaka da se dijete doista ne može niti pomaknuti! Ipak nije tako česta i svaka bol u trbuhu nikako ne znači da se vašem djetetu upalilo slijepo crijevo. Zato, paniku na stranu! Ako je bol isprekidana, onda su to najvjerojatnije grčevi. Ako su popraćeni proljevom, onda je to najvjerojatnije crijevni virus i zbog toga ne treba paničariti! Isto tako, ako recimo vaše dijete uvijek nedjeljom navečer počne patiti od bolova u trbuhu - znači da baš i ne voli ponedjeljak i odlazak u školu ili vrtić. Trbuh je uvijek prvi na tapeti kada se radi o "nervozi".

 6. Prehlada
  Prehlada je bolest koje se roditelji ipak najviše boje jer se "može zakomplicirati pa se proširiti na grlo, pa na uho"… Prehlada je bolest izazvana virusom i kao što se već zna, na viruse ne djeluju antibiotici, Naprosto treba pričekati da prehlada prođe. Roditelji najčešće griješe što se prema prehlađenom djetetu ponašaju kao da ima neku ultra-jaku-bolest. Naime, prehlađeno dijete može obavljati sve dnevne aktivnosti pa čak i odlaziti , recimo, na bazen (štoviše, voda ispire nosnice). Jedino pripazite da dijete ne bude mokre kose na hladnom. Znamo da će vam ovo zvučati banalno, ali najbolje što možete napraviti prehlađenom djetetu je često ispuhivanje nosa i prehranu obogatiti vitaminom C.