Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Bol u uhu u dječjoj dobi

Bol u uhu u dječjoj dobi
A3pfamily / Shutterstock

Svaka bol u uhu nije upala uha i svaka upala uha ne zahtijeva antibiotsko liječenje.

Što je uhobolja ( lat. otalgia)?

Otalgia (uhobolja) je subjektivni osjećaj boli u uhu. Nastaje kao rezultat bolesti ušnih struktura (primarna uhobolja) i kao rezultat bolesti okolnih anatomskih struktura s kojih se bol prenosi prema uhu (sekundarna ili prenesena uhobolja). U dječjoj dobi češće su primarne, a u odrasloj sekundarne boli u uhu.

Tablica 1. Uzroci primarne i sekundarne uhobolje u dječjoj dobi,

Primarna otalgia Sekundardna otalgia
upala vanjskog uha bolesti zubala i zubnog mesa
strano tijelo vanjskog uha bolesti temporomandibularnog zgloba
"čep" ušne smole u zvukovodu strana tijela i tumori korijena jezika i tonzila
upala srednjeg uha upale usne šupljine i ždrijela
"podtlak u srednjem uhu" upale grkljana i sinusa

 

Važno je zapamtiti:
1. Svaka bol u uhu nije upala uha!
2. Svaka upala uha ne zahtijeva antibiotsko liječenje!

 

Kako razlikovati upalu uha od rasta zubića?

Umorni ste od toga da svoju nemirnu bebu vodite liječniku svaki čas da provjeri "jesu li u pitanju uši" ili nicanje zubića? Ako su u pitanju zubići, prisutni su sljedeći simptomi:

 •  Bol se obično prvi put javi u dobi od četiri mjeseca i povremeno se pojavljuje sve dok djetetu ne izrastu kutnjaci.
 •  Povlačenje ušiju ili kopkanje po njima, a dijete nema povišenu temperaturu ni simptome prehlade. Dijete do prve godine života ne može procijeniti odakle dolazi neugoda: desni ili uho.
 •  Stavljanje šačica i prstića u usta uz obilnu produkciju sline u ustima koja "u potocima" cijedi niz bradu.
 •  Nemir ili buđenje tijekom noći u djeteta koje nema povišenu temperaturu ni simptome prehlade.

 

Zašto se moje dijete stalno hvata za uši?

Najčešće je u pitanju samo radoznalost. Ako dijete dira uške i stavlja prstić u zvukovod bez nelagode, zanemarite. Ako se pri tom mršti, plače, stenje u pitanju je bolnost ili začepljenost uha (upala vanjskog uha, začepljena E. tuba i podtlak u srednjem uhu, velika količina ušne smole koja zatvara zvukovod, upala srednjeg uha...). Ponekad je u pitanju i rast zubića kako je ranije objašnjeno!

 

Kako prepoznati oravu upalu uha?

Valja razlikovati upalu vanjskog od upale srednjeg uha.
Evo nekoliko osnovnih razlika prikazanih u tablici:

 

Simptom Upala srednjeg uha Upala vanjskog uha
Temperatura ++ -
Bol ++ +++
Iscjedak iz uha +/- +/-
Znaci prehlade nekoliko dana +++ -

(- bez simptoma, +/- povremeno izražen simptom, + - +++ slabo do jako izražen simptom)

Iz tablice je jasno da nema upale srednjeg uha bez prethodne prehlade i začepljenog nosića! Isto tako, upala srednjeg uha u dječjoj dobi ima izražene opće simptome (temperaturu, malaksalost, gubitak teka, povraćanje, proljev).

 

Upala vanjskog uha

Upala vanjskog uha predstavlja upalu kože zvukovoda koja je vrlo tanka bez potkožnog masnog tkiva te je čvrsto srasla s kosti i hrskavicom. Zbog toga je koža vanjskog slušnog hodnika izrazito osjetljiva na bol. Dijete navodi osjećaj nelagode koji ima raspon od svrbeža do vrlo jake boli koja se pojačava pomicanjem uha, otvaranjem usta i žvakanjem. Tijekom upale koža zvukovoda se zacrveni i otekne što dovodi do zatvaranja kanala kojim zvuk putuje do srednjeg uha zbog čega dijete  slabije čuje. Uz to se može javiti i iscjedak iz uha (Slika 1).

 


Slika 1

 

Akutna upala vanjskog uha (Vidi se crvenilo i otečenost kože zvukovoda uz proziran sekret iz uha te ostatke ušne smole).
Upale vanjskog uha su češće ljeti, a zimi obično samo u one djece koje se bave vodenim sportovima (bazeni), jer stalna vlažnost uha predstavlja podlogu za razvoj bakterija i gljivica.
Rijetko se javljaju u djece do prve godine života.

 

Savjeti liječnika

 • Ako ste na ljetovanju i nakon kupanja se Vaše dijete žali na bol u uhu, nema temperaturu i nije mu začepljen nos, vjerojatno ima upalu vanjskog uha!
 • Probali ste ukapati kapi u uho, ali jednostavno ne prolaze! Vjerojatno je koža zvukovoda jako otečena i kanal je u cijelosti zatvoren pa kapi ne mogu ući! U tom slučaju trebat ćete otorinolaringologa da u zvukovod postavi trakicu s antibiotskom i protuupalnom masti kako bi se postiglo otvaranje kanala što će omogućiti daljnje liječenje kapima. Trakica ostaje u uhu 2 dana.
 • Tijekom upale vanjskog uha ne močite bolesno uho! Zaštitite ga vatom koju s vanjske strane možete premazati vazelinskom kremicom.
 • Obavezno djetetu dajte analgetik na usta dok se upala ne smiri!

 

Kako spriječiti ponavljanje upale vanjskog uha?

 • Ne čistite uši štapićima za uho ni bilo čim drugim (ukosnicama, čačkalicama, pincetama), jer na taj način možete oštetiti kožu zvukovoda i otvoriti vrata za ulaz bakterija i gljivica u kožu što predisponira upali!Osim toga, štapićima "nabijate" ušnu smolu do bubnjića i od tuda više ne može izaći prirodnim putem (pomicanjem zvukovoda tijekom govora, plakanja, zijevanja i žvakanja) što dovodi do daljnjeg osjećaja nelagode i zaglušenosti. Ušna smola (cerumen) se čisti samo s onog dijela uške i zvukovoda koji je dostupan pogledu (to se napravi prstom omotanim u gazicu)! Dobro je da su uši malo “zamašćene” ušnom masti; ona ima protubakterijsko djelovanje. Ponekad možete koristiti blaga ceruminolitička sredstva za otapanje cerumena. Stari otorinolaringolozi kažu:" Ne stavljaj u uho ništa manje od lakta!"
 • Ne perite uši sapunom i/ili šamponom – odmašćena je koža osjetljivija na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože čime se gubi njezina prirodna zaštita.
 • Nakon kupanja obrišite uho kako je već rečeno i sušite ušku i zvukovod sušilom za kosu podešenim na najmanju snagu na udaljenosti 30 cm od uha po minutu! Bakterije i gljivice ne mogu rasti bez vlage!
 • Vodite računa o higijeni slušalica za uši koje veća djeca redovito razmjenjuju!

 

Liječenje upala vanjskog uha gotovo uvijek je lokalno (masti, kapi) uz analgetike na usta i traje oko 7 dana. Samo u slučaju vrlo jake upale potrebno je davati antibiotik na usta.
Nakon sanacije upale dijete uredno čuje.

 

Upala srednjeg uha

Kao što je rečeno u uvodu, srednje uho predstavlja funkcionalnu cjelinu s dišnim sustavom. To znači da kad je bolestan nosić (prehlada) bit će bolesno i srednje uho, jer se potpuno ista sluznica nalazi u nosu, nosnom ždrijelu i šupljinici srednjeg uha.

Ključnu ulogu u nastanku upale srednjeg uha ima Eustahijeva cijev koja povezuje srednje uho i nosni dio ždrijela u kojem se u djece nalazi tzv. treći krajnik (treća mandula) koja dodatno onemogućava normalnu funkciju E. cijevi i predstavlja pravi "rezervoar" bakterija koje su potencijalni uzročnici upale.

Eustahijeva cijev ima zadatak izjednačavati tlak između srednjeg uha i vanjskog zraka preko nosa. U slučaju začepljenja Eustahijeve tube zrak ne ulazi u šupljinu srednjeg uha, a produkti žlijezda i sluznih stanica u sluznici srednjeg uha ne mogu se „otplaviti“ i zaostaju u uhu.

Tako nakupljena tekućina predstavlja jako dobru podlogu za rast bakterija te su takva djeca podložnija upalama. Problem je nešto izrazitiji u djece koja boluju od alergijskog rinitisa, jer je njihova E. cjevčica češće začepljena zbog alergijske upale.

Problem funkcije Eustahijeve cijevi u dječjoj dobi. U beba i male djece Eustahijeva tuba je mnogo kraća i nalazi se pod drugačijim kutom nego kod odraslih. Iz tog razloga je bakterijama lakše seliti se iz nosa i grla prema srednjem uhu.

Kako dijete raste, cjevčica postaje okomitija, tako da bakterije moraju ići više “uzbrdo” kako bi došle do srednjeg uha. Zato veća djeca i odrasli rjeđe imaju upale uha.

Znači put do upale srednjeg uha prilično je jednoobrazan i pojednostavljeno je prikazan na slici 2:

 


Slika 2

 

Akutna upala srednjeg uha javlja se u 13% djece do 3 mjeseca, 67% djece do 12 mjeseci starosti, a  46% djece ima 3 ili više upala uha do navršenih 3 godine.

 

Što je dijete manje, izraženiji su opći simptomi bolesti!

Šupljinica srednjeg uha je sa svih strana okružena kostima, osim prema zvukovodu gdje se nalazi bubnjić. Bubnjić je tanka opna koja uslijed progresivnog nakupljanja sekreta i susljednog porasta tlaka može puknuti što u djeteta dovodi do smanjenja ili prestanka boli, ali u roditelja izaziva paniku zbog curenja sukrvavog i gnojnog sadržaja iz uha koje zvoni na alarm! U takvom slučaju ne treba paničariti, jer je to očekivani događaj i samo jedan od mogućih scenarija u priči o akutnoj upali srednjeg uha. Ako se upala primjereno liječi, bubnjić će zacijeliti u cijelosti za par dana.

 

Koji su očekivani ishodi upale srednjeg uha?

 • Izlječenje nakon upale bez ikakvih posljedica na sluh!
 • Djelomično izlječenje s ponavljanjem upale u kratkom roku!
 • Zaostajanje kronične upale s perforacijom bubnjića (rijetko!).
 • Izlječenje akutne upale, ali zaostajanje sekreta u srednjem uhu dulje od tri mjeseca što dovodi do slabljenja sluha (sekretorni otitis) i potrebe za postavljenjem ventilacijskih cjevčica u uho.

 

Iz svega navedenog, jasno je da ključ prevencije i liječenja upale srednjeg uha i očuvanja sluha u djeteta leži u očuvanju funkcije E. cijevi. Zato je tijekom cijele godine nužno održavati prohodnost nosića ispiranjem i ev. primjenom pumpe pod negativnim tlakom u jako male djece koja ne znaju ispuhati nos. Svom djetetu možete pomoći i nepušenjem, jer je pasivno pušenje jedan od važnih čimbenika nastanka akutne i kronične upale srednjeg uha u dječjoj dobi.  

 

Dobro je znati:

 • Začepljena E. tuba dovodi do stvaranja podtlaka u srednjem uhu što dovodi do osjeta boli u djece i osjećaja zaglušenosti (kao kad mijenjate nadmorsku visinu). Zbog građe E. tube u djece te su promjene još izrazitije negoli u odrasloj dobi (zato male bebe plaču pri polijetanju i slijetanju aviona, a ne zbog straha od aviona).
 • Dovoljno je "odčepiti" E. tubu da smetnje prestanu: očistiti nosić i nosni dio ždrijela, dati analgetik na usta i/ili ukapati analgetske kapi u uho i bol će prestati.
 • Primjena antibiotika bez prisutnosti općih simptoma infekcije (temperatura, slabost, malaksalost, povraćanje, proljev) nije potrebna.
 • Najvažnije: Zbog gore navedenog nema nikakvog smisla dovoditi dijete ravno iz kreveta u pidžamici  usred noći po hladnoći, kiši i vjetru u hitnu službu. Tek tako riskirate "pravu" upalu srednjeg uha! Pokušajte ostati "hladne glave", procijeniti stvarnu boljku i svojim postupcima najmanje naštetiti djetetu!
 • Ako dijete neutješno plače, ima temperaturu, začepljen nos gnojnim sekretom, ne jede, ne spava, ima proljev i/ ili povraća, nemojte čekati već ga odmah odvedite liječniku!

 

Liječenje akutne upale srednjeg uha

Glavni ciljevi liječenja su:

1. Suzbiti osjet boli,
2. Uspostaviti prohodnost E. cijevi,
3. Uništiti bakterije.

 

Suzbiti osjet boli!

Ovo je najvažnije za roditelja i dijete na samom početku liječenja. Roditelj samo želi da dijete prestane bolno plakati, da počne jesti, da bude raspoloženo, da mirno spava... To ćete postići davanjem analgetika na usta ili u obliku rektalnih čepića. Isti lijek će sniziti povišenu tjelesnu temperaturu. Osim toga mogu se primijeniti i anestetičke kapi za uši koje će na sat-dva umrtviti osjet u bubnjiću i tako umanjiti bol. Ako iz uha curi gnoj ili bilo kakva tekućina, ne stavljajte gore navedene kapi.

 

Uspostaviti prohodnost Eustahijeve cijevi!

Ovaj cilj je potanko objašnjen već ranije i bez obzira na to što je naizgled banalan nemojte ga zanemarivati. Budite ustrajni, strpljivi i pedantni, jer je to jedini način da pomognete Vašem djetetu. Nijedan antibiotik ne može zamijeniti dobru toaletu nosa i E. tube! Postupak je prilično neugodan i za Vašu bebicu i za Vas, ali vjerujte višestruko se isplati.

Jednom kad svladate tehniku, sve ćete obavljati bez pola muke, a Vašem ćete djetetu prevenirati brojne bolne epizode upale uha i sebe poštedjeti od trčanja u hitnu službu usred noći! Koristite bilo koji od pripravaka fiziološke otopine i morske vode koji su namijenjeni djeci u kombinaciji s pumpicama na negativni tlak koje možete primijeniti više puta dnevno u akutnoj fazi.

 

Uništiti bakterije!

Antimikrobno liječenje se poduzima samo u slučaju bakterijske infekcije. U djece do 24 mjeseca života antibiotik se uključuje bez čekanja ako postoje jasni znaci infekcije. U starije djece postoji stav: prati i čekaj (engl. - watchfull waiting), naruči na kontrolu za 2 dana, jer je velik broj infekcija gornjih dišnih putova virusne etiologije i proći će sam od sebe bez antibiotske pomoći.

Racionalna primjena antibiotika ima važnost i za Vaše dijete kao pojedinca (nema nuspojava) i za zajednicu u cjelini (smanjuje se otpornost bakterija na antibiotike). Zato nemojte biti razočarani ako u hitnoj službi dobijete samo kapi u nos i analgetik. Liječnik koji Vam je to propisao dobro zna što radi. Nemojte inzistirati na antibiotiku!

Ako je propisan, antibiotik treba dati u punoj dozi. Čak i ako se dijete osjeća bolje nakon 2-3 dana, najbolje je da dovršite barem sedam dana liječenja kako biste bili sigurni da se upala neće vratiti.  Ako je djetetu bolje nakon samo jedne doze antibiotika, znači da Vam isti nije ni trebao!

Lokalno antimikrobno liječenje (kapi za uho) ima smisla propisati samo ako dijete ima puknuti bubnjić ili ako ima cjevčice u ušima. Pri tome valja biti oprezan, jer su neke kapi ototoksične i ne smiju se primjenjivati na "otvoren" bubnjić zbog mogućeg oštećenja unutarnjeg uha i gubitka sluha.

 

Savjeti za roditelje:

 • Nemojte pušiti! (To je dobro za Vaše zdravlje i zdravlje Vašeg djeteta.)
 • Redovito perite ruke sebi i djetetu prije bilo kakvih manipulacija u i oko nosića Vaše bebe (čišćenje, brisanje, ispiranje, aspiracija sekreta), jer na Vašim rukama ima puno bakterija!
 • Ne ljubite Vašu bebicu ako ste prehlađeni ili imate upalu grla!
 • Stavljanje kapica i zamatanje ušiju šalovima neće spriječiti upalu srednjeg uha! Ona dolazi "iznutra" - iz nosa i treće mandule, a za tako nešto ne postoje kapice!
 • Budite spremni na češće upale srednjeg uha mlađeg djeteta ako imate starije dijete koje pohađa školu ili vrtić. Starije dijete "donosi" kući brojne viruse i bakterije od kojih ne obolijeva jer ima razvijen lokalni imunitet, ali mali braco ili seka nemaju i zato se razbole kao "nevini promatrači."
 • Ako morate voditi dijete u jaslice i vrtić očekujte u prvih nekoliko mjeseci "seriju upala grla i uha! To je vrijeme prilagodbe na novo epidemiološko okruženje! Ne očajavajte! Samo mali broj djece se mora isključiti iz vrtića ili jaslica, jer imunološki ne može odgovoriti uvjetima povećane izloženosti patogenim bakterijama.