Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

5 načina kako upoznati bracu i seku s malom bebom

5 načina kako upoznati bracu i seku s malom bebom
Losevsky Pavel

Braća i sestre imaju posebnu vrstu povezanosti između sebe, međutim dok su još mali, trebamo im objasniti da su jedni drugima najbolji prijatelji, a ne suparnici...

Jedno od najčarobnijih trenutaka u majčinstvu je gledati kako se njezina djeca slažu i odgajaju. Braća i sestre uvijek imaju posebnu vrstu veze, međutim, dok su još mali kod njih se može javiti zavist ili ljubomora na novu bebu, pogotovo ako će primijetiti da se više pozornosti daje upravo najmlađem članu. Ukoliko  čekate prinovu bilo bi dobro da se pripremite i smislite način(e) kako upoznati bebu s obitelji.

Upoznavanje starije djece s prinovom
Losevsky Pavel / Shutterstock.com

 1. Biranje imena
  Vaša djeca su vaša obitelj i morate im dozvoliti da sudjeluju u biranju imena. Zamolite svoje starije dijete da vam pomogne u biranju imena za bebu. Ako se baš ne slažete s imenom koje dijete odabere, barem mu dozvolite da mu izabere neki prikladni nadimak, kako ćete ga svi u kući zvati.
 2. Odbrojavanje do poroda
  Osmislite kalendar koji ćete zajedno sa svojom djecom križati. Tako će se u njima pobuditi osjećaj uzbuđenosti i nestrpljivosti a samim time i ljubavi prema prinovi.
 3. Literatura
  Nabavite literaturu koja objašnjava kako upoznati braću i sestre s bebom. U knjižarama se može pronaći literatura koja je namijenjena upravo za tu stariju braću i sestre. Možete im čitati tu literaturu i tako ih pripremati za dolazak bebe. Ovim postupkom ćete im olakšati promjenu koja će se dogoditi u vašem domu.
 4. "Izaberi si bebu"
  Kada nakon poroda vaša djeca dođu u posjet, ponudite im da si izaberu bebu koja im se najviše sviđa. Naravno, vi im malo utječete na odabir tako da im malo opišete bebu koju oni "žele" :)
 5. Poklon od bebe
  Kada starije dijete prvi puta vide bebu, pripremite im neki poklon koji ćete mu dati i reći da mu je to beba poklonila.

U svakom slučaju, u ovom razdoblju najviše pažnje morate posvetiti upravo starijoj djeci jer oni shvaćaju, oni pamte. Oni će shvatiti da odjednom oni više nisu u prvom planu već im je došla konkurencija - što uopće nije istina. Ali oni to ne razumiju, zato im tu moramo pomoći našim ponašanjem prema njima.