Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

5 glavnih razloga zbog kojih mala djeca plaču

5 glavnih razloga zbog kojih mala djeca plaču
2xSamara.com / Shutterstock

Dječji plač ponekad i nas odrasle dovede do faze gdje smo toliko očajni da bi i sami zaplakali, ali razumijevanje razloga koji dovode do plača mogu vam pomoći da se plakanje smanji na minimum.

Roditeljima je teško gledati ta mala tužna lica i suze koje se slijevaju po tim malim slatkim licima, ali da bi znali smanjiti česti plač moramo razumjeti razloge plača.

Sustav koji kontrolira plač dijelimo na: simpatički koji stvara agresivne reakcije, i parasimpatički koji pomaže procesuirati emocije i raditi na smirivanju. Možemo za primjer uzeti situaciju kada vaše dijete želi čokoladu, a vi kažete da ju ne može dobiti, brzo može uslijediti natezanje koje dovodi do plača te se tada najčešće aktivira simpatički sustav. Nakon što prođe prva faza plača koji je simpatički izazvan slijedi aktiviranje parasimpatički sustava vašeg djeteta kada se njihov mozak prebacio u tugu.

Plakanje može biti pozitivno, što je dobra vijest jer znači da suze vašeg djeteta imaju drugu svrhu osim "manipulacije" ili lošeg ponašanja. Iako vaše dijete može u početku prosvjedovati u ljutnji zbog nečega, sljedeće suze znak su da kreće prema prihvaćanju trenutne situacije i za to mu je potrebna vaša podrška.

Istraživanje je također pokazalo da ljudske suze sadrže hormon stresa, što znači da plakanje može pomoći vašem djetetu da se osjeća bolje. Većina ljudi kažu da se bolje osjećaju nakon što se dobro isplaču, što sugerira da to olakšava napetost i izbacivanje nakupljanih emocija.

 

Moramo se znati nositi s plačem

Roditeljima nije lako biti s djecom kad plaču, ali to je upravo ono što djeci treba kada procesuiraju emocije, posebno velike poput bijesa i razočaranja. Od toga da ne smiju gledati crtani film ili zato što ne smiju jesti slatko. Iako se nama odraslima njihovi problemi mogu činiti besmislenim, dijeci su njihovi problemi najveći i ako im želimo pomoći da napreduju i pravilno se razvijaju moramo razumjeti njihov svijet i uvažiti njihova iskustva.

 

Razlozi zbog kojih djeca plaču

Pomaganje djetetu da se učestalost plakanja smanji ne bi trebalo biti u tome da ih odvraćate od plakanja, nego bi trebali poraditi na okidačima koji uzrokuju plač, a to je često vrlo jednostavno kontrolirati nakon što ih primijetite i shvatite prave razloge. Evo nekoliko uobičajenih okidača za plač kod djece:

 

Umor

Umorna djeca su sklonija plaču i bez posebnog razloga. Pokušajte djetetu osigurati dovoljnu količinu sna i maksimalno koliko je moguće pridržavajte se vremena za odlazak na spavanje kako bi otklonili da umor bude okidač za plač.

 

Stres

Djeca su pod stresom, baš kao i odrasli. Događaji poput hospitalizacije ili prilagodbe na vrtić su česti primjeri koji dovode do plača. Međutim, postoje i svakodnevni događaji, poput selidbe, dolaska novog članka obitelji, obiteljski sukobi, početka škole, odvajanja od roditelja, ...

 

Glad

Glad je često razlog koji dovodi dijete do plača. Dijete će rijetko samo reći da je gladno, ali zato vi imajte uvijek pri ruci nešto za jesti kako bi smanjili da glad bude razlog za plač.

 

Želi nešto

Djeca teško primaju odgovor "ne" na zahtjev koji se u njihovoj glavi čini potpuno legitimnim. Nemojte popuštati, ali pomozite svom djetetu da razumije vaše razmišljanje i recite im da razumijete zašto je tako uznemireno. Iako se može činiti da je zbog mira lakše popustiti svom djetetu, nemojte to napraviti, njegove emocije će doći do vrhunca i proći.

 

Roditeljska pažnja

Ako postoji mogućnost da dijete iz nekog razloga želi vašu pažnju, razmislite o tome koliko vremena provodite sa svojim djetetom. Djeca nisu dovoljno zrela da vam mogu reći da im nedostaje vaša blizina, nego svoju potrebu za vama mogu izraziti kroz plač. Provodite što više kvalitetnog vremena sa svojim djetetom.

 

Razumijevanje djetetovog plačnog ponašanja

Neka djeca su sklonija plaču više nego druga, baš kao što su i neki odrasli. Svaki put kad dođe do novog plača pokušajte se sjetiti da je plač vašeg djeteta proces izlječenja kroz koji mora proći.

Možda vam se sad čini da vam je jako teško nositi se s trenutnim plačem vašeg djeteta, ali neka vam bude utjeha da kako dijete bude raslo tako će njegova sposobnost procesuiranja vlastitih emocija biti lakša, a sve zahvaljujući vašoj podršci.