Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Znakovi upozorenja da vaša beba ne dobiva dovoljno mlijeka

Znakovi upozorenja da vaša beba ne dobiva dovoljno mlijeka
Nomad_Soul / Shutterstock.com

Tijekom prvih nekoliko dana, pa čak i tjedana beba uspostavlja ritam hranjenja.

Važno je da u samim počecima osluškujete potrebe svoje bebe i hranite ju na njezin zahtjev. Nakon dva do tri tjedna uspostavlja se ritam hranjenja, najčešće bude šest do osam hranjenja u toku dana.

Tijekom prvih nekoliko dana ne postoji maksimalan broj hranjenja jer beba ukoliko nije dovoljno sita ima potrebu više jesti (više vremena provoditi na dojci) i na taj način si stvara dodatno mlijeko.

Mlade majke često si postavljaju pitanje dobiva li moja beba dovoljno mlijeka koje joj je neophodno za pravilan rast i razvoj. Stručnjaci iz područja dječje pedijatrije diljem svijeta proveli su opsežno istraživanje i došli do zanimljivih podataka koji su im pomogli da ustanove znakove da li beba dobiva dovoljno mlijeka.

 • Ako ste zabrinuti da vaša beba ne dobiva dovoljno mlijeka u svoj organizam, to se može očitovati kroz ovih nekoliko znakova:

 • Vaše dijete gubiti na težini i nema naznaka da bi moglo doći do poboljšanja stanja.

 • Ako vaše dijete ne počne dobivati na težini pet dana nakon poroda, ili u bilo kojem trenutku vaše dijete počne bez ikakvoga razloga gubiti na težini vrlo je važno da odmah razgovarate sa svojim pedijatrom.

 • Ako u 10 dana od rođenja ne vrati porođajnu težinu.

 • Ako beba stara više od pet dana nema šest do osam prljavih pelena u toku jednog dana.

 • Jedan od znakova je i ako vaše dijete u prvih pet dana ima vrlo malu i tamnu stolicu. Stolica djeteta starijeg od pet dana koje se hrani majčinim mlijekom treba biti boje senfa.

 • Urin vašeg djeteta je vrlo taman i izgledom podsjeća na sok jabuke jedan je od znakova da beba ne dobiva dovoljno mlijeka. Urin male bebe bi trebao biti blijed i proziran to je jedan od znakova da vaša beba dobiva dovoljno tekućine.

 • Vaša beba je vrlo nemirna i razdražljiva veći dio dana i noći. Može se dogoditi da vaše dijete zaspe na vašim dojkama i probudi se nakon što ju pokušate staviti u krevetić.

 • Dojenje traje duže od jednog sata, a vaše dijete je i dalje nezadovoljno

 • Vaše dojke nakon podoja nisu mekše na dodir i lakše.

 • Ako vrlo rijetko čujete djetetovo gutanje prilikom dojenja. S druge strane, neka djeca su vrlo tiha prilikom dojenja, stoga ako nema drugih znakova, ne morate se brinuti.

Nemojte se ustručavati pitati patronažnu sestru, pedijatricu za pomoć ako postoji sumnja da nešto nije u redu.