Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pravilna njega dojki u periodu dojenja

Pravilna njega dojki u periodu dojenja
Seprimor

Dojke prije dojenja nema potrebe prati. Možete ih oprati jednom dnevno s toplom vodom, to je najbolje činiti prilikom redovitog dnevnog tuširanja.

Izbjegavajte korištenje sapuna i šampona, jer ovi preparati jako isušuju kožu, što nije dobro jer može izazvati neželjene reakcije na osjetljivim ili pak oštećenim bradavicama.

Također je vrlo važno da izbjegavate sredstva za njegu tijela i dojki koje imaju vrlo intenzivan miris. Izbjegavanje preparata je vrlo važno, pogotovo na početku dojenja, razlog tomu je što intenzivni mirisi mogu omesti bebu u prepoznavanju dojke.

Njega dojki i bradavica
Seprimor/Shutterstock.com

Ako dođe do curenja mlijeka između dva podoja, možete koristiti jastučiće dizajnirane posebno za tu svrhu. U ljekarni i trgovini specijaliziranoj za to možete pronaći jednokratne i perive jastučiće. Na umu imajte da mokre jastučiće što prije uklonite i stavite suhe kako ne bi došlo do razvoja gljivica i drugih uzročnika opasnih infekcija.

Ako bradavice nisu oštećene, kako bi ih malo osvježili, možete ih premazati sa par kapljica izdojenog mlijeka, a nakon toga ih osušiti na zraku. Ovo će zasigurno pomoći bradavicama.