Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako da dijete pravilno hvata dojku

Kako da dijete pravilno hvata dojku
Gravicapa / shutterstock

Način na koji dijete zahvati bradavicu i areolu (tamni dio oko bradavice) najvažniji je za uspješno dojenje. Ako položaj nije dobar, dijete neće moći izvući dovoljnu količinu mlijeka i hranjenje će biti napornije i za bebu ali i za mamu.

Način na koji dijete zahvati bradavicu i areolu (tamni dio oko bradavice) najvažniji je za uspješno dojenje. Ako položaj nije dobar, dijete neće moći izvući dovoljnu količinu mlijeka i hranjenje će biti teže (napornije) i za bebu ali i za mamu. Može se dogoditi da je dijete tijekom dana "stalno na dojci", ali ako nije pravilno uhvatilo dojku, neće moći posisati dovoljnu količinu mlijeka! Nepravilan položaj može vam uzrokovati bol i oštećenja bradavice (ragade).

Da bi dijete pravilno uhvatilo dojku, mora široko otvoriti usta. Kad dijete bradavicom ili prstom pomilujete po ustima ili po obrazu blizu usta, dijete refleksno okreće glavicu na tu stranu tražeći dojku otvorenih usta. Morate paziti da bebi ne dajete dojku istog trena čim otvori usta, jer kako smo već rekli, moguće da neće dovoljno otvoriti usta. Zato, "poigrajte" se malo s vašim djetetom, i kad otvori usta dovoljno, tek mu onda ponudite bradavicu. Isto tako možete mu pomoći u otvaranju usta tako da i sami širom otvarate vaša usta, jer novorođenčad refleksno oponaša izraze tuđih lica. Ako djetetu baš i ne ide otvaranje usta, možete mu kažiprstom ruke kojom pridržavate dojku lagano pritisnuti bradu prema dolje (ili palcem ako ne pridržavate dojku).

Nakon što je dijete jako otvorilo usta, trebate ga privući brzim pokretom i staviti mu u usta što veći dio bradavice i areole (djetetu u ustima treba biti cijela bradavica i što veći dio areole - veći dio areole zahvatit će donjom usnom, a manji gornjom). Jezik mora biti ispružen ispod bradavice, a može se i malo vidjeti između donje usne i bradavice. Usne trebaju biti ispupčene prema van. Djetetov nos i brada moraju dodirivati dojku ili biti udaljeni samo milimetar-dva. Možda ćete morati pridržavati dojku tijekom dojenja kako biste pomogli djetetu da je ispravno prihvati, osobito ako su vam dojke velike. Pritom pazite da su prsti dovoljno udaljeni od areole, da ne smetaju djetetovim ustima i ne ometaju curenje mlijeka.

Nemojte oklijevati s prekidanjem podoja ako dijete nije pravilno primilo dojku. Štoviše, svakako to učinite. Laganim stavljanjem prsta u kut djetetovih usta oslobodite podtlak kojim se dijete drži za dojku, nakon toga lagano izvucite dojku pa pokušajte ponovo. Nikako nemojte odvajati dijete od dojke tako da ga samo vučete, a da najprije ne oslobodite podtlak, jer dijete jako vuče i takvo odvajanje može biti bolno i može oštetiti bradavicu.

Da je dijete dobro uhvatilo dojku možete prepoznati po izostanku boli, po tome što dijete dobro i zadovoljno guta i izazove normalan refleks otpuštanja mlijeka. Ako čujete "mljackanje" ili ako djetetova usta nisu "puna dojke", to znači da dijete nije pravilno uhvatilo bradavicu i da trebate pokušati ponovo.

Posebno obratite pozornost na dude varalice i bočice u početku. Njihova upotreba se ne preporuča prvih 6 mjeseci djetetova života. Njihova kasnija upotreba može dovesti do toga da dijete odjednom ne zna pravilno uhvatiti dojku. Dijete ne otvori usta dovoljno jako i ne prione dovoljno snažno na dojku, a ako mlijeko odmah ne krene, ispusti dojku i buni se. To nije trajno stanje i može se prevladati vašom upornošću za nekoliko dana.

Pravilni položaji pri dojenju

Pravilno dojenjePri prvim dojenjima, najlakše je za mamu da se udobno smjesti u krevet, ležeći na leđima i glavom spuštenom na jastuk. Lice mame je okrenuto prema bebi kako bi mogla pratiti zadovoljstvo bebe dok siše. Tako može vidjeti da li je dijete dobro primilo dojku i može prepoznati kada je dijete sito i kada dojenje može prestati.

Pravilno dojenjePar dana nakon poroda, mama već lakše podnosi sjedenje pa će joj dojenje biti udobnije ako leži u krevetu ali pod leđa stavi jastuk kao podupirač. Dijete primi u naručje i ponudi mu dojku kako bi dojenje započelo. Mama, kako na početku, tako i tijekom svakog dojenja, budno prati djetetovo lice kako bi vidjelo da li dojenje teče u najbolje redu.

Pravilno dojenjeJednom kada se mama oporavila nakon poroda, mora se priviknuti na dojenje bebe u sjedećem položaju. Beba leži u majčinom krilu, a usta joj moraju biti u visini bradavice dojke. Kako bi beba mogla nesmetano disati, mama mora kažiprstom i srednjim prstom držati dojku oko bradavice da bi se površina dojke odmakla od nosa dojenčeta (slika unutar kruga).