Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dohrana dojenčeta

Dohrana dojenčeta

Početak dohrane vaše bebe nikako ne znači i prestanak dojenja, kao ni zamjenu mliječne formule ne-mliječnom hranom! Dohrana znači upravo što joj i naziv govori: dodatak neke druge hrane majčinu mlijeku ili dojenačkoj formuli.

Početak dohrane vaše bebe nikako ne znači i prestanak dojenja, kao ni zamjenu mliječne formule ne-mliječnom hranom! Dohrana znači upravo što joj i naziv govori: dodatak neke druge hrane majčinu mlijeku ili dojenačkoj formuli. U stručnoj se literaturi naziva još i komplementarnom hranom. Prema tome, komplementarnom prehranom naziva se sva druga hrana i tekućina osim majčina mlijeka ili dojenačke formule.

Dojena djeca su kroz majčino mlijeko djelomično već imala priliku okusiti razne namirnice "kušajući" hranu koju su jele njihove mame, ali to ne znači da će odmah prihvatiti dohranu jer je riječ o drugačijoj teksturi, temperaturi, mirisu, okusu, okruženju... 

Kada započeti s dohranom?

Roditelji su često izbombardirani raznim savjetima okoline kada započeti dohranu, međutim kako je majčino mlijeko najidealnija hrana za malu bebu, izrazito je preporučljivo da prehrana male bebe bude isključivo majčinim mlijekom u prvih šest mjeseci - bez dodataka sokova, vode, čajeva, kašica ili druge hrane. Takvim se načinom prehrane slažu i zdravstveni stručnjaci i stručnjaci za dojenje.

Razlog za takav stav je nezrelost probavnog sustava djeteta, odnosno fizička nespremnost da prihvati dohranu. Osim toga, prerano uvođenje krute hrane moglo bi umanjiti pa čak i ugroziti stvaranje majčina mlijeka. Time se povećava rizik od prestanka dojenja.

No, nakon 6 mjeseci bebina života, dnevne potrebe za normalan razvoj bebe rastu i dojenje se mora upotpuniti dohranom. U prosjeku, dojeno dijete u dobi od 6 do 8 mjeseci namiruje oko 70% svojih energetskih potreba iz majčina mlijeka, u dobi od 9 do 11 mjeseci oko 55%, dok u dobi od 12 do 23 mjeseca svega 40% svojih energetskih potreba. Veće su i potrebe za vitaminima A i C, nekim vitaminima iz skupine B, željezom, kalcijem i cinkom.

Reakcija bebe na dohranu

Bebe će u početku na svaki prvi zalogaj namrštiti lice. To je sasvim normalna pojava jer su navikli na majčino mlijeko i svaki novi okus im je u najmanju ruku, neobičan! Ali nakon prvog zalogaja (ili drugog) beba se privikne na okus i nastavlja normalno jesti. Kao i odrasli, i male bebe najviše vole slatko! Samo pripazite da im se ne daje previše slatkog jer u tom slučaju mogu početi odbijati slanu ili gorku hranu, što u konačnici nije dobro. Slatko im treba biti kao nagrada i to jako rijetka nagrada.