Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Da li beba dobiva dovoljno mlijeka prilikom dojenja?

Da li beba dobiva dovoljno mlijeka prilikom dojenja?
Nejron Photo

Ovo pitanje si vrlo često postavljaju mlade mame kojima je ovo prva trudnoća i prvo dojenje.

Svaka majka želi biti sigurna da njezino dijete dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari iz mlijeka, no problem nastaje jer ne možete vidjeti i odrediti koliko mlijeka vaše dijete popije za vrijeme dojenja.

Neki od znakova da vaše dijete popilo dovoljnu količinu mlijeka:

  • Nakon što je dijete povratilo kilograme koje je imalo nakon poroda dijete treba početi dobivati na težini. Većina djece izgubi između 5% i 9% težine koje imalo na porodu, tu težinu dijete vrati kada napuni otprilike 5-7 dana.
  • U prvih nekoliko dana, kada dijete prima vrlo gust i dragocjen kolostrum (prvo majčino mlijeko koje sadrži veliku hranjivost), biti će samo jedna ili dvije pelene dnevno koje treba promijeniti. Nakon što mlijeko krene, broj mijenjanja mokrih pelena će se povećati do 10 dnevno.
  • Nakon dojenja vaše dijete izgleda zadovoljno
  • U prvih mjesec dana života, vaše dijete trebalo bi imati stolicu barem tri puta na dan. Boja stolice će varirati u prvih mjesec dana. U ovom vremenskom razdoblju najprisutnija je žuta boja senfa. Može se pak dogoditi da će dijete nakon ovog vremena imati malo manje naglih promjena u metabolizmu, a samim time će se i broj stolica drastično smanjiti. Može se također desiti da dijete preskoči koji dan sa stolicom, upravo zbog ovog mirovanja probavnog sustava u tijelu. Nakon što dijete napuni šest mjeseci, ono će opet postati prilično redovito što se tiče pražnjenja crijeva, te će imati barem jednom dnevno stolicu, a njezin metabolizam će početi raditi kako treba.
  • Vaše dojke su na dodir mekše jer je dijete ispraznilo mlijeko koje ih je činilo čvrstim i tvrdim.

Kao što smo naveli, dobro pripazite na ovo prilikom dojenja i prvih nekoliko mjeseci života. Ako je sve u redu, tada nema mjesta za brigu. No ako se jedan od ovih znakova ne pojavljuje jedno određeno vrijeme, bilo bi najbolje da se posavjetujte sa svojim pedijatrom koji će vam zasigurno pomoći da riješite ovaj problem. Još jednom upamtite da je vrlo važno da dobro promatrate svoje dijete u ovom vremenskom razdoblju i vodite evidenciju.

Koji su znakovi upozorenja da vaše dijete možda ne dobiva dovoljnu količinu majčinskog mlijeka?

Ako ste zabrinuti da vaše dijete možda ne dobiva količinu mlijeka da zadovolji potrebe njegovog organizma, postoji nekoliko znakova na koje posebno trebate pripaziti:

  • Vaše dijete konstantno gubi na težini, a vi ne znate zbog čega. Ako vaše dijete ne počne opet dobivati težinu koju je imalo nakon poroda i nakon toga izgubilo, u vremenskom razdoblju od sedam dana, ili je pak vaše dijete dobilo nazad tu težinu, ali nakon toga ju je opet počelo gubiti, vrlo je važno da se u što kraćem roku obratite vašem liječniku koji će vas uputiti na daljnje korake.
  • Ako se dogodi da dijete pomokri manje od 5 jednokratnih pelena u periodu od 24 sata, nakon petog dana života. Ovo je važan simptom na koji treba obratiti posebnu pažnju.
  • Vaše dijete nakon što je napunilo pet dana učestalo ima malu tamnu stolicu, to je znak da nešto nije u redu, jer boja stolice treba biti žućkaste boje.
  • Mokraća vašeg djeteta je vrlo tamna, otprilike boje soka od jabuke. Mokraća djeteta u ovom periodu bi trebala biti blijeda i prozirna, to je znak da je dijete primilo dovoljno tekućine u organizam. Međutim, ako je veća koncentracija drugih tvari (zbog čega je mokraća vašeg djeteta boje soka od jabuke), to može biti znak da dijete ne prima dovoljne količine fluida u svoj organizam, što može dovesti do dehidracije i drugih problema u rastu i razvoju.
  • Nakon dojenja probajte dodirnuti vaše dojke, ako ne osjetite nekakve promjene znači da je mlijeko još u njima. Dojke bi, trebale biti na dodir mekše i moraju djelovati opušteno.

Ako se ozbiljno zabrinuti da vaše dijete ne prima dovoljnu količinu mlijeka, nemojte oklijevati u tome da se javite svom liječniku koji će pregledati vas i dijete, te vam objasniti kako pravilno dojiti. Vrlo je velika vjerojatnost prilikom ovog posjeta da vas liječnik zamoli da mu pokažete kako dojite. Nakon što mu pokažete, on će vam pokušati objasniti pravilan način kako dojiti, ukoliko uvidi da vam je pristup prilikom dojenja pogrešan.