Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Slikovnica "Marija Mlekarica"

Slikovnica "Marija Mlekarica"

Priča „Marija mlekarica“ je pisana prema anegdotama mlekarice Marije Marčelja, dok slikovnicu krase ilustracije koje je u 90. godini nacrtala mlekarica Marica Afrić.

Pretpremijera slikovnice "Marija Mlekarica" autorice Tatjane Udović mag. cult. održat će se 12.12.2019. u 9,00 h u DV Grobnički tići i u 10,00 h u DV Čavlić te idućega dana 13.12.2019. u 9,00 h u Dv Zvončica i u 10,00 h u Dv Viškovo.

Priča „Marija mlekarica“ je pisana prema anegdotama mlekarice Marije Marčelja, dok slikovnicu krase ilustracije koje je u 90. godini nacrtala mlekarica Marica Afrić. Naime, mlekarice obilježavaju dio kulture našega kraja.

Bile su to djevojčice i žene koje su svakoga dana ustajale rano, muzle krave i pripremale kante s mlijekom te s teškim teretom na leđima kretale na put iz svojih sela prema Rijeci ili Opatiji, pješke, kako bi ondje prodale mlijeko i zaradile nešto novca za svoje obitelji.

„Va spomen na se naše mlekarice ke su teško živele, delale i skrbele kako bi svoje familije prehranile. Velo njin HVALA!“, zahvalila se autorica slikovnice svim mlekaricama na kraju slikovnice.

Recezentica Tatjana Jedriško – Pančelat je napisala: „AutoricaTatjana Udović zabilježila je i pretočila u priču svakodnevnicu nekadašnjeg težačkog života Uronite u priču i osjetite duh davnine!

Nedajmo da se ugase sjećanja plemenitih snova naših krajeva i poštovanih ljudi poput mlekarica. Prodùžimo odjek priče u budućnost!
Autorici hvala na očuvanju tradicijskih uspomena!“

Izdavač slikovnice je Udrugazakulturu "Ča?" u suradnji s PIK.d.d Rijeka i Tonka mlijekom.