Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Slikovnica Lukasova plesna pustolovina

Slikovnica Lukasova plesna pustolovina
Lukasova Plesna pustolovina

Lukasova plesnu pustolovinu napisao je Tomo Vega, dugogodišnji trener akrobatskog rock ‘n’ rolla.

Ovo djelo inspirirano je istinitim događajima, a govori nam s čime se sve suočavaju dječaci-plesači u svojoj plesno-sportskoj karijeri. Priča odgovara na razna pitanja kao što su:

  • Kako je biti dječak koji se zaljubio u ples, a ne neki drugi sport?
  • Kako (neki) roditelji gledaju na to, posebice očevi?
  • Što o tome misle neki njegovi vršnjaci i kako reagiraju?
  • Koliko važnu ulogu igraju trener i roditelji u njegovom razvoju?
  • Kakve sve zgode i nezgode doživljava Lukas na putu prema uspjehu?

Priča prati dječaka Lukasa i sve ono što mu se događa na putu do njegovog prvog natjecanja. Za razliku od Lukasa, njegov prijatelj Marko nije dobio podršku svojeg oca da i on postane plesač. Naime, Markov otac smatra da je ples za djevojčice, a ne za dječake. Zgode i nezgode kroz koje prolaze likovi drže čitatelja prikovanog uz stranice ove zanimljive priče.

Ovo je divna i poučna priča, a posebna je po tome što odašilje jake i jasne poruke djeci i njihovim roditeljima. Uči o ljepoti plesa, važnosti prijateljstva, ali i o toleranciji, razumijevanju, podršci i ustrajnosti.

Kako je nastala slikovnica Lukasova plesna pustolovina?

Bez obzira na to što ples postoji od kada čovjek hoda po zemlji, u zadnjih 20 -ak godina je strašan pad broja dječaka koji se upisuju u plesne škole i sportsko plesne klubove.

Dječaci, isto kao i djevojčice reagiraju na glazbu i ritam. Automatski se počinju njihati, drmusati, cupkati, odnosno počinju plesati. To je urođeno svakom čovjeku. Tomo Vega je prilikom prezentacije plesa/sporta po školama (od 1. do 4. razreda) svjedočio da je omjer djevojčica i dječaka zainteresiranih nešto malo veći u korist djevojčica. Zaista je mala razlika, međutim prilikom prvog treninga koji je ujedno i upis, pojavi se tu i tamo koji dječak. Tomu je mučilo koji je stvarni razlog zašto su došla samo dvojica. Što se dogodilo u tih dva tri dana od prezentacije sporta do upisa i prvog treninga?

Dogodio se jedan od sljedećih scenarija:

  • čim je taj dječak rekao da kreće na ples dobio je nekoliko ružnih komentara u razredu i povukao se.
  • roditelj (vjerojatnije otac) mu je rekao da je ples za cure (jer taj roditelj ne zna da sport nije predodređen spolom/rodom)
  • ako je mama rekla: ''Sine nije to za tebe/dečke'' kako bi ga zaštitila od ruganja ili tko zna od čega, onda je pitanje je li učinila dobru stvar.
  • nije li ga trebala podržati, ohrabriti i biti uz njega ako dođe do nekih ružnih situacija u školi ili kvartu.?!
  • predomislio se jer se boji reakcije poput ovih gore navedenih

Tomo se prisjeća kako je bilo nekad, on je počeo trenirati akrobatski rock 'n' roll s 12 godina i tada je u njihovoj grupi bilo 26 dječaka i 25 djevojčica. Nikada ga nitko (a ni njegove prijatelje) nije krivo gledao, zafrkavao ili zlostavljao. Naprotiv, bili su popularni. Danas je nažalost, situacija drugačija. Djeca se teško odluče na bavljenje plesom kao sportskom aktivnošću, a i oni koji se hrabro upuste u tu pustolovinu često budu žrtve vršnjačkog nasilja.

Odlučio je to pokušati promijeniti pa je napisao priču za djecu Lukasova plesna pustolovina.

Ova slikovnica je prva koja priča o dječaku plesaču. Autora slikovnice jako veseli što je Lukasova plesna pustolovina postala jedno zanimljivo oruđe u mijenjanju percepcije o plesu kako kod djece, tako i kod njihovih roditelja. Slikovnica je odlično ocijenjena od strane knjižničara diljem cijele Hrvatske.

Slikovnicu možete naručiti direktno preko stranice vega.com.hr/slikovnica