Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Slikovnica „Halubajski zvončari“

Slikovnica „Halubajski zvončari“

Tatjana Udović mag. cult. bavila se izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara te je tu tradiciju zabilježila u slikovnici i filmu.

Tradicija Halubja našla se i u slikovnici! S obzirom da su Halubajski zvončari ponos Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske , jer oni su hrvatsko kulturno nematerijalno dobro i kao takvi su uvršteni na UNESCOvu listu, riječka spisateljica Tatjana Udović došla je na ideju da tu tradiciju kroz slikovnicu približi najmlađima.

Zanimljivu priču popratila je simpatičnim šarenim ilustracijama Alena Udović-Korutaro, a dokumentirala fotografijama Aleksandra Jurdana.

„U dječjoj priči „Halubajski zvončari“ srce prati ritam veselosti u doba maškaranja koje vuče korijene primorskog kraja i čakavskog dijalekta. Priča se plete u obiteljskom okruženju s koljena na koljeno, objavljujući tradicionalnim puhanjem u rog, u čast Sv. Antona, da je vrijeme Antonje i maškaranog ugođaja.

Djeca našeg primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila“, piše recenzentica T.Jedriško-Pančelat.

„Halubajski zvončari su užanca do ke se drži na područje Halubja radi očuvanj halubajskega identiteta“, zaključila je Tatjana Udović na kraju slikovnice.