Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Mobilna aplikacija udruge Rode predstavljena u britanskom znanstvenom časopisu

Rodina ​mobilna aplikacija za trudnice ​Expecting ​je predstavljena u najnovijem broju britanskog stručnog časopisa The Practicing Midwife, recenziranoj znanstvenoj publikaciji koja mjesečno izlazi u tiskanom i digitalnom obliku.

Ovo je sjajna prilika da se naša mobilna aplikacija predstavi međunarodnom tržištu. Naime, ovaj časopis izlazi i u Britaniji, ali su primalje iz zemalja diljem svijeta,“ rekla je Daniela Drandić, voditeljica projekta u kojem je aplikacija razvijena. Aplikacija ​ Expecting ​ je prestavljena u svibnju 2019. i do danas ima preko 12.000 korisnica i korisnika iz zemalja diljem Europe.

„Recenzije korisnica i korisnika su pozitivne i veselimo se budućnosti,“ poručuju iz Rode. Aplikacija će uskoro doživjeti novo izdanje. Roda je osigurala financiranje za tehničku nadogradnju aplikacije, ali i nove jezike. Tako će uz postojeće inačice na hrvatskom, engleskom, slovenskom i mađarskom aplikaciju dodatno prevesti na španjolski i mađarski jezik, a pregovara se i o mogućnosti prijevoda na talijanski jezik.

Osim objave u ​ The Practicing Midwife ​ aplikacija ​ Expecting ​ se nalazi na popisu digitalnih alata Svjetske zdravstvene organizacije, u sklopu Digitalnog zdravstvenog atlasa (​ Digital Health Atlas​ ).

O aplikaciji ​ Expecting

Expecting ​je proizvod suradnje vodećih udruga za roditelje iz Hrvatske, Slovenije i Češke koje su, za potrebe izrade aplikacije, spojile znanja samostalnih primalja, psihologinja, doula, savjetnica za nošenje djece i savjetnica za autosjedalice. Sadržaj je mobilne aplikacije temeljen na novijim znanstvenim dokazima i praksama te na iskustvima roditelja. Aplikacija nije komercijalna, potpuno je besplatna i dostupna na hrvatskom, engleskom, češkom i slovenskom jeziku.​ Predstavljena je u svibnju 2019. i do sada ima preko
12.000 korisnica i korisnika diljem Europe.

Ovaj je digitalni proizvod u većinskom vlasništvu hrvatske Udruge Roda, a razvijena je u hrvatskoj IT tvrtki Plava tvornica ​ iz Osijeka.

Donatori projekta
Europska komisija je financirala izradu aplikacije kroz Erasmus+ program, a Grad Zagreb - Ured za zdravstvo, sufinancirao je dio troškova za razvoj aplikacije i pripreme knjige na hrvatskome jeziku.​ ​ Više informacija o aplikaciji potražite na​ ​www.expectingapp.eu/hr.