Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Limun - Prirodno sredstvo za čišćenje

Limun - Prirodno sredstvo za čišćenje
Candace Hartley / Shutterstock.com

Zaboravite kupovne proizvode koji su često skupi, kada u svom domu imate najjači i najjeftiniji proizvod za čišćenje. Limun je dobro sredstvo za čišćenje zbog visoke razine kiseline. Za vas smo priredili načine kako iskoristiti limun.

 1. Pranje prozora
  Četiri žlice soka od limuna na dvije litre vode i dobiti ćete vrlo dobro sredstvo za čišćenje prozora bez štetnih kemikalija, a prozori će dobiti poseban sjaj.
 2. Dodavanje sjaja metalima
  Bilo da se radilo o bakru, mesingu ili kromu, limun sadržava jake kiseline koje čiste i dodaju sjaj posuđu. Polovicom limuna izribajte svoje posuđe, a možete prije ribanja tu polovicu staviti u sol, kako bi sol i kiselina dobro izgrizla prljavštinu i ostale nečistoće.
 3. Ručno pranje posuđa
  Kada vam ponestane sredstva za pranje posuđa, prerežite limun na pola te na vrh stavite malo sode bikarbone. Limun uklanja masnoću i prljavštine, te će posuđu dati sjaj.
 4. Čišćenje kupaonice
  Umjesto da kupaonicu čistite kemikalijama, puno je zdravije čistiti ju limunom. Sok od šest limuna iscijedite u praznu bocu sa pumpicom. Kiselina od limuna će ukloniti mrlje od vode i šampona. Ovo djeluje i kao antibakterijska i antiseptička mješavina koja će dezinficirati vašu kupaonicu.
 5. Osvježite rublje
  Limun je također i dobar osvježivač rublja. Žlica soka od limuna sa deterdžentom će dati vašoj odjeći ugodan miris limuna.
 6. Dezinficirajte mikrovalnu pećnicu
  Ustajali miris kokica, pizze ili bilo čega drugoga što ste podgrijavali u mikrovalnoj limun također može riješiti. Izrežite limun na kriške te ga stavite u vatrostalnu posudu, preko toga prelijte vruću vodu te stavite u mikrovalnu. Postavite na visoku temperaturu te stavite da se grije minutu (može i više). Nakon ovoga postupka mikrovalnu obrišite krpom.
 7. Čišćenje kuhinjskih ploha
  Iscijedite sok limuna direktno po plohama, te ostavite da djeluje desetak minuta, nakon toga iskoristite ostatak limuna za ribanje površina.