Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kada se riješiti dječje autosjedalice i kako ju reciklirati?

Kada se riješiti dječje autosjedalice i kako ju reciklirati?
RedPixel.pl

Mnoge obitelji koriste rabljene stvari i predmete u odrastanju svoje djece. To može biti dobar način u uštedi novca iako treba obratiti pozornost na neke stvari koje ipak imaju svoj vijek trajanja.

Recimo, dječje autosjedalice možemo koristiti rabljene ali postoje određene stvari na koje moramo obratiti posebnu pozornost. Autosjedalicu prestanite koristiti ukoliko je nastupila bilo koja od ovih situacija:

  • ako je sjedalici istekao rok uporabe. Sve autosjedalice su sastavljene od raznih dijelova koji svaki od sebe imaju rok trajanja s obzirom na različit sastav. Istekom roka valjanosti treba znati da će se novom tehnologijom unaprijediti kvaliteta i sigurnost sjedalice i odgovarati zahtjevima standardne kvalitete proizvoda. Većina sjedalica ima vijek trajanja i servisiranja 6 godina stoga provjerite etiketu proizvođača kako biste provjerili starost sjedalice.
  • ako je sjedalica sudjelovala u umjerenom do ozbiljnijem sudaru. Iako većina sjedalica može biti u uporabi nakon manjeg iskrivljenja mrežice, preporučuje se zamijeniti sjedalicu ako je bila izložena sudaru sa žrtvama i ako je vozilo bilo vučeno, ako su zračni jastuci bili oštećeni ili su oštećena sjedišta ili vrata pored sjedalice u automobilu.
  • ako je dijete preraslo sjedalicu. Ovo ima smisla ukoliko je dijete preraslo autosjedalicu jer će se u većoj osjećati udobnije ali i sigurnije.
  • ako je sjedalica oštećena. Provjerite mjesta na kojima je došlo do pucanja, iznošene držače ili kopče, ako je sjedalica oštećena ne može pružiti potpunu zaštitu.

Ako se želite riješiti sjedalice pobrinite se da ju rastavite. Rastavljene materijale odložite u za to predviđene kontejnere tako da:

  • odstranite svu tkaninu i ispunu odvijanjem vijaka
  • koristite odvijač da biste odstranili što više metalnih dijelova
  • reciklirajte sve plastične i spužvaste dijelove i odbacite ostatke