Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Foto natječaj Očinstvo u doba korone

Foto natječaj Očinstvo u doba korone
Yuganov Konstantin / Shutterstock

Uključi se u Festival tata i pokazi da si #SuperTata

Udruga Status M u suradnji s udrugom Roditelji u akciji - RODA, Zakladom SOLIDARNA i Veleposlanstvom Kraljevine Švedske, pokrenula je online inicijativu Festival tata, u sklopu kojeg je organiziran foto natječaj koji ima za cilj prikazati aktivno očinstvo u Hrvatskoj u doba pandemije COVID-19.

Već treću godinu zaredom, organizacija Status M u suradnji s partnerima provodi inicijativu posvećenu angaziranom očinstvu Festival tata, čiji je cilj potaknuti očeve na aktivno uključivanje u odgoj djece te pokretanje rasprave o važnosti angažiranog očinstva.

Ovogodišnji foto natječaj traje od 2. do 22. studenoga na službenom Facebooku i Instagramu Festivala, gdje se mogu pronaći detalji o načinu uključivanja u Festival. “Festival tata prva je manifestacija u Hrvatskoj koja se obraća tatama i koja naglašava važnost brižnog očinstva. Ove godine foto natječaj tematizira očinstvo u doba pandemije - vrijeme koje donosi brojne izazove u obiteljskom životu i roditeljstvu.” izjavila je Anamarija Sočo, voditeljica Festivala tata. Također je pozvala sve tate da pošalju fotografiju kako provode vrijeme sa svojom djecom te pokazu izazove i radosti roditeljstva u doba korone s ključnim riječima #FestivalTata #BudiTata i #SuperTata. Najbolje fotografije očekuju nagrade.

Važnost brižnog očinstva

Održavanje Festivala pozdravila je i Jasena Knez Radolović, koordinatorica programa Podržavajuće roditeljstvo iz udruge Roda: „Uz brojne dobrobiti za dijete i tatu koje donosi angažirano očinstvo, ovogodišnji Festival prilika je da kroz fotografije vidimo šire dobrobiti koje proizlaze iz ravnopravnog roditeljstva. U ovo nepredvidljivo vrijeme, u kojem se sve češće događa rad od kuće, nerijetko i uz djecu, za žene je važno imati partnere koji će spremno preuzeti obiteljske obveze i doprinijeti tome da očevi i majke ravnopravno osiguraju prostor za svoje poslovne obaveze.“

Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA rekao nam je: “Korona mi je dala priliku da još više vremena provodim sa kćeri. Da svaku petominutnu pauzu od posla provedem s njom i pratim njen rast i razvoj. Beskrajno sam zahvalan što uopće mogu raditi od kuće, a kroz cijelo vrijeme vidim kako se moj odnos s njom produbljuje.”

Status M i partneri nadaju se da će se dobre roditeljske prakse očeva proizašle iz intenzivnijeg provođenja vremena s djecom tijekom pandemije nastaviti i nakon ovog perioda. Organizatori Festivala će uz pomoć društvenih mreža i stranice festivaltata.hr i dalje aktivno poticati očeve u Hrvatskoj na aktivno sudjelovanje u odgoju i brižno roditeljstvo.