Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

8 savjeta do idealnog dječjeg kutka

8 savjeta do idealnog dječjeg kutka

Normalno, to je kutak vaše bebe ali na samom početku vi ćete morati boraviti u tom prostoru i zato vam predlažemo nekoliko ideja kako da bebin kutak zadovolji i vaše potrebe!

Kutak u kojem će vaša beba provoditi svoje prve godine života treba biti siguran i udoban. Prvenstevno za bebu, ali istom mjerom mora biti udoban i za mamu. Mama će u njemu provoditi jednako, ako ne i više vremena od same bebe. Namještaj, dekoracije, samo se neke od stvari na koje bi trebali obratiti pozornost prilikom uređenja te sobe/kutka.

Kolijevka

Ako kupujete kolijevku koja može mijenjati svoj položaj svakako da ćete u konačnici uštedjeti dosta novaca i biti ćete sigurni da će bebina soba dozvoljavati usputne promjene u njoj tijekom djetinjstva ili odrastanja bebe. Kako je kolijevka zapravo centralni dio bebinog kutka gdje će ona mirno spavati (nadamo se!!!) to je u stvari i najveći izdatak. No, prije nego kupite kolijevku zamislite da vaša mala beba više nije mala beba već recimo, petogodišnjak. Možda ćete morati kupiti krevetić koji će se tijekom bebinog rasta moći i pretvarati u razne veličine od recimo kolijevke, dječjeg krevetića pa sve do kreveta u veličini starosti vaše bebe. Zamislite kolijevku koju u trenu možete pretvoriti u krevet za stariju bebu.

Plahte za kolijevku

Budući da će to biti uglavnom jedina posteljina nemojte štedjeti na njoj! Stručnjaci preporučuju što manju uporabu posteljine kao što su jastuci ili podmetači stoga koristite samo plahte koje dobro i čvrsto prianjaju na madrac. Neka su kvalitetne i u vašem omiljenom dizajnu ili boji. Zamislite koliko ćete samo uštedjeti na bespotrebnim jastučićima, poplunčičima, dekicama i sl. ali ako ne možete odoljeti kompletnom setu dječje posteljine kupite to malo kasnije!

Madrac

Nijedna kolijevka ne dolazi s njim ali to ne znači da morate izdvojiti puno novaca za njega. Naravno, bitno je da je madrac kvalitetan i da nema štetne sastojke u svojem sastavu (danas su takvi madraci rijetkost, ali opreza nikad dosta)!

Zaštitna presvlaka za madrac

Normalno je da će se beba više puta pomokriti u svojem krevetiću. Mnogo puta možda nećete stići na vrijeme promijeniti pelenicu ili plahtu ili će beba baš u tom trenutku 'odraditi' svoje. Zato bi bilo dobro da nabavite i madrac i zaštitnu navlaku od nepromočivog materijala, čak i takve plahte koje se mogu lako i brzo promijeniti!

Ormarić za previjanje

Potražite ormarić za previjanje srednje veličine da se možete jednostavno i lako nagnuti preko njega kada mijenjate bebine pelene. Ukoliko želite, ormarić za previjanje može biti i neka komoda s ladicama. Gornju ladicu uvijek koristite za pelene i pribor za previjanje jer će vam tako sve biti na dohvat ruke. Vodite računa da se i ostale ladice bez problema lagano otvaraju jer ćete ih koristiti puno puta ali pazite na svoje i bebine prste!

Prostor za spremanje

Znate i sami da prostora i mjesta za spremanje raznih stvarčica i predmeta zapravo nikada dosta, zar ne? Gdje god ste u mogućnosti iskoristite police, pretince, košarice, kutije i ladice za bebine stvarčice. Uštedjeti ćete poprilično novaca ako ih naručite kod privatnih majstora, trgovinama s popustom ili u bilo kojoj trgovini koja inače ne prodaje dječje stvari i predmete.

Ležaljka/ljuljačka

Možda je ne želite jer i nisu toliko popularne ni funkcionalne ali ćete u njoj provesti sate i sate hraneći, ljuljajući, uspavljujući i pričajući bebi priče. U tom će vam slučaju trebat jedna takva! Izaberite jednostavnu, kvalitetnog i jednostavnog dizajna i koja će biti ugodna. Ako preko njih prebacite mekanu dekicu i ukoliko morate nahraniti bebu tijekom noći, u njoj ćete se izvrsno odmoriti!

Ukrašavanje i dekoracije

Sve dekoracije prilagodite osobnosti vaše bebe. Neka to bude kutak u kojem će ona uživati, i u kojem će uvijek imati nekakvu zanimaciju ali i kutak u kojem se može najbolje odmoriti (sve ujedno vrijedi i za vas).

Zidovi: napravite sami skicu ili shemu slike ili oslika koji ćete prenijeti na zid dječje sobe, ili ćete ju ukrasiti nekim stihovima, crtežima a koje ćete tijekom vremena moći i skinuti. Možete staviti i gotove aplikacije u raznim motivima primjerene dobi vase bebe. Naći ćete ih u mnogim trgovinama i na rasprodaji!

Natpisi: Nalijepite drvenim slovima u različitim bojama ime vaše bebe na zid kako bi se uklopilo  u intimu bebine sobe, ali ako niste vični tome jednostavno kupite u nekoj od trgovina ili čak na E Bay-u.

Osvježite ručke na ladicama: i to može biti zabavno ako ručke na ladicama zamijenite u neke likove naročito ako je vaš petogodišnjak oduševljen ratnim igricama a neka vam u tome pomognu i starija djeca jer starija djeca vole uređivati i ukrašavati i bojati sekinu ili bracinu sobu

Zasjenite zavjese: i to može doprinijeti da vaša beba lakše utone u san ili dnevni odmor naročito za vrijeme ljetnih sunčanih dana i vrućina. Lijepe dezene i izbor boja možete naći u skoro svakoj trgovini zavjesama ili tkaninama.

Noćno osvjetljenje: omogućite dovoljno svjetla tako da i tijekom noći možete lako vidjeti po sobi ali opet, ne toliko puno da se beba poželi igrati a ne spavati! Trebat će vam vremena dok pronađete adekvatno osvjetljenje pa vam preporučamo da ga pribavite još ranije nego stigne beba.