Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

7 savjeta za samohrane roditelje

7 savjeta za samohrane roditelje
USTIN / Shutterstock

Biti samohrana mama ili samohrani tata može biti izrazito teško, ali sama spoznaja da podižete vaše dijete daje vam neizmjernu snagu da ipak svoju ulogu odradite najbolje što možete. Kako da si dodatno olakšate, pročitajte naše savjete u nastavku...

Podizanje djeteta je kao veliko putovanje oceanom - puno divljih valova, uzburkanog mora i poneke sunčane mirnoće. To je teško podnijeti i sa partnerom ali za samohranog roditelja poteškoće se pojavljuju na različitim razinama. Ipak na svijetu ima puno roditelja koji uspješno i radosno podižu svoju djecu sami.

Pazite na sebe

Kako ste vi onaj stup na koji će se vaša djeca oslanjati, morate paziti na sebe. Taj stup mora biti stabilan! Znamo da bi vam vrijeme provedeno u nekom luksuznom SPA salonu dobro došao, međutim briga o maloj djeci vas može natjerati da ipak neke stvari i užitke limitirate. Izrazito je bitno da vodite brigu da se hranite dobro i kvalitetno kako bi imali energije tijekom cijelog dana. Isto tako, važno je da imate dovoljno sna! Ove dvije stavke će vas koštati toga da ćete se možda morati odreći nekih kućanskih poslova koje se obavljali onim tempom prije nego ste postali roditelj, ali morati ćete napraviti kompromis u kojem ćete biti zadovoljni. Znamo da možda nećete imati vremena niti za odlazak u teretanu ili baviti se nekim sportom, ali tu će vam idealno doći šetnja s vašom bebom – smjestite bebu u kolica, lijepo se obucite i uputite se na šetnju. Vjerujemo da će to biti užitak i za vas i za bebu.

Udružite se

Biti samohrani roditelj na igralištu prepunom bračnih parova može vas iritirati jednako kao i da ste svaku večer kod kuće. Međutim, pronaći mame i tate u sličnim situacijama može biti spasonosno. Ima puno roditelja koji nisu samohrani ali su uglavnom sami doma tijekom dana (dok jedan radi, drugi se brine o djeci).

Imate li problema u pronalasku prijatelja možete se uključiti u neko društvo potpore za samohrane roditelje. Provjerite Facebook i ostale društvene mreže, ili kontaktirajte vaš lokalni ženski centar, majčin klub, tatinu grupu da biste pronašli i druge samohrane roditelje u vašem kvartu a ukoliko ne nađete nešto što bi vam odgovaralo pokušajte osnovati svoju grupu.

Izgradite zajednicu

Jaka zajednica može vam pridonijeti dovoljno emocionalne podrške i osjećaj pripadanja - odličan lijek protiv izolacije i osamljenosti koju donosi status samohranog roditelja. Nemojte pridavati pažnju samo na ostale samohrane roditelje. Što je širi raspon djelovanja vaše zajednice ona će biti djelotvornija i bogatija. Imanje različitog sociološkog kruga je veoma važno.

Prihvatite pomoć

Samohrani roditelji u samom početku mogu biti toliko prezaposleni da im prijatelji ili roditelji dolaze u posjetu/pomoć i po nekoliko puta tjedno. Znate da bebe imaju ogromnu moću privlačenja i zbližavanja svih osoba oko njih i zato iskoristite tu moć da sebi bar malo olakšate stres i brige oko 'nebitnih' stvari poput pospremanja, kuhanja, odlazaka u dućan, …

Riješite se partnerske "zavisti"

Samohrani roditelji znaju biti zavidni na svoje prijatelje čiji partneri aktivno sudjeluju i uključeni su u sve aktivnosti tijekom odgoja djeteta. Međutim, to je samo iluzija da bi vam život postao savršen kada bi imali partnera. Zapamtite da nije kraj svijeta biti samohrani roditelj. Stvarnost je sasvim drugačija! Vaša misija kao roditelja jest da odgojite i podignete na noge svoje dijete najbolje što možete, a nimalo ne sumnjamo da vi to nećete moći!

Budite proaktivni

Ponoć je i vaš klinac ima temperaturu a ponestalo vam je brufena ili andola. Ili ste sami bolesni i nesposobni da pazite na bebu i ako nemate nekog odraslog u blizini, što vam je činiti?

Vrlo je važno biti pripremljen za ovakve vrste situacija, zato uvijek imajte sve potrebne lijekove u svojoj 'kućnoj ljekarni'. Isto tako, napravite 'hitnu listu' svojih prijatelja, i članova vaše obitelji na koje možete računati i zvati ih u svako doba dana.

Oslobodite kreativca u sebi

Imati nekoga tko će vam pričuvati dijete, može itekako pomoći. Najjeftinije rješenje vam je ako imate nekoga iz obitelji tko će odraditi tu obavezu, ali ako i nemate, uvijek možete zaposliti neku 'vanjsku' babysittericu. Naime, vani je to sasvim normalan posao gdje vaše dijete, u vašoj kući pričuva netko iz vašeg susjedstva. To vam uglavnom neće biti veliki izdatak, a opet znate osobu koja će vam pričuvati vašu mazu.

Ali umjesto tradicionalnog babysittinga moderni samohrani roditelji pribjegavaju i drugim, manje uobičajenim idejama, npr možete uzeti studenticu da živi s vama tijekom prvih godina bebina života. Studentica može pripaziti na vašu bebu kada vas nema u blizini a u zamjenu za tu uslugu, možete joj ili umanjiti najam sobe u kojoj boravi ili joj možete najam dati skroz besplatno. U svakom slučaju vam to ispadne jeftinije nego da plaćate vrtić ili druge ustanove.

Drugi način i dobra ideja je da se dogovorite s vašim susjedima koji isto imaju malu djecu, da svaki dan (ili tjedan) netko pazi na svu djecu. Tako će doći dan/tjedan kada ćete moći i otići na onu SPA masažu s početka ovog članka, ili se izvesti u shopping, kino ili večeru, a znate da je vaša beba na sigurnom i da se izvrsno zabavlja i igra sa svojim vršnjacima.