Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Koliko ponašanje roditelja utječe na dijete

Koliko ponašanje roditelja utječe na dijete
fizkes / Shutterstock

Nismo ni svjesni koliko naše ponašanje prema djetetu i drugima iz naše okoline utječe na djetetovo razvoj i odnos prema drugima.

Upravo zbog toga trebate pripaziti kako se odnosite prema vašem djetetu ili ljudima u vašoj okolini. Dijete gleda ponašanje roditelja i ono što vidi prenosi, usvaja i na sličan način se ponašanja i odnosi prema drugima.

Budite mu uzor

Stručnjaci su došli do zaključka da možete svoju narav nesvjesno prenijeti na svoje dijete, no ne genima, nego ponašanjem i odgojem djeteta. Bilo to dobro ili loše, djeca mogu „pokupiti“ narav i raspoloženja svojih roditelja. Čak i vrlo mala djeca imitiraju emocionalno stanje svojih roditelja. Primjer za to možete primijetiti kada se smijete, i vaše će se dijete smijati, jer njihov mozak postaje „povezan“ sa smijanjem. Drugi primjer ako vam se dijete pati s dojenačkim grčevima i plače satima, najbolje je da pokušate ostati smireni jer djeca osjete stres koji proživljavaju roditelji.

Kada imate novorođeno dijete, normalno je da se osjećate umorno i preplavljeno osjećajima, no ako ste konstantno pod stresom ili pak patite od depresije, vrlo je važno da potražite profesionalnu pomoć. Roditelji koji su često izloženi depresiji ne mogu svojoj djeci omogućiti stabilnost u životu, a to može imati vrlo loše posljedice na daljnji život vašeg djeteta. Čak do te razine da može stvoriti i emocionalne probleme kod djece. Zbog toga je vrlo bitno da ostanete cijelo vrijeme smireni i opušteni, vaše dijete će vas upoznati kao smirenu i opuštenu osobu, te će smatrati da je to normalno i ono će vjerojatno biti takvo.

Naučite ih da rade smislene stvari

Kako vaše dijete odrasta, kroz svakodnevne životne situacije budite mu primjer i da od vas nauči važne stvari o životu. Čak i najmanje lekcije koje uči iz dana u dan mogu biti vrlo plodonosne i pune zadovoljstva jer ste nekome pomogli recimo ako vidite stariju susjedu da joj je teško nositi torbu pomozite joj odnijeti do stana.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju neki cilj i koji smatraju svoj život značajnim, puno manje padaju u depresije i sretniji su u životu, što je vrlo važno.

Vrlo rano, pa čak i s godinu dana možete svoje dijete naučiti da uživa u davanju i primanju. Ovo možete pretvoriti u neku vrstu igre, ako vi djetetu date komadić jabuke da jede, dozvolite mu da uzvrati gestom i da vama da komadić. Vrlo je važno da djetetu pokažete koliko ste sretni što je ono podijelilo tu jabuku s vama. Dijete će kroz to shvatiti kako može ljude, a i samo sebe činiti sretnim ako zna dati, a ne samo primiti nešto. Još jedan sličan slučaj je i ako joj češljate kosu, dozvolite da i ona vama počešlja. Ovi mali znakovi pažnje mogu stvoriti osjetljivost prema dijeljenju i brizi za druge osobe oko sebe.

Kako vaše dijete raste i postaje malo starije, jednostavni kućanski poslovi, kao što je stavljanje prljave odjeće u košaru za rublje, ili pak postavljanje stola, može kod vašeg djeteta pobuditi osjećaje da i ono pridonosi zajednici u kojoj živi.

Ono što je najvažnije da se odnosite prema svom djetetu onako kako želite da se ono u budućnosti odnosi prema svojim bližnjima i da ono što usvoji od vas bude temelj da odraste u sretnu i zadovoljnu osobu.