Umjetna oplodnja

Ako oplodnja nije moguće ostvariti prirodni putem drugi mogućnost za ostvarenje željene trudnoće  je umjetnom oplodnjom.

Oplodnja in vitro

Ukoliko i unatoč liječenju par ostaje neplodan, kada se zna uzrok infertilnosti, ali se ne može otkloniti, te kada uzrok infertilnosti nije poznat, ostvarenje trudnoće je još uvijek moguće. Oplodnja in vitro uključuju oplodnju ženina jajašca sa spermijem njezina vlastitog partnera ili sa spermijem davaoca. Oplodnja se može odviti  direktno u ženinu tijelu ili u laboratoriju, ako se radi o oplodnji u  laboratoriju, najraniji razvoj oplođenog jajašca događa u laboratoriju te se jajašce prebacuje u maternicu.

Oplodnja in vitro ili kratica IVF je kirurški zahvat koji je skup i složen. Pri ovom načinu oplodnje uzima se posebnom iglom jajašce iz ženina jajnika, te spermiji  (bilo od partnera ili od davaoca), nakon toga pokušava se u laboratorijskim uvjetima oploditi jajašce. Ako oplodnja uspije, embrij se prenosi u maternicu. Vjerojatnost da dođe do trudnoće ovom načinom je 20-40% pokušaja.

Umjetno osjemenjivanje

Kod partnera koji imaju zdrave spermije, može se pristupiti umjetnom osjemenjavanju. Postupak je  sljedeći: Prikupi se sperma, te se izravno unosi u maternicu u vrijeme ovulacije. Ovaj način povećava vjerojatnost oplodnje jer se izravno unosi sperma u maternicu gdje je zbiva oplodnja.

Ako partner ne proizvodi spermije ili ih ne proizvodi dovoljno za uspješnu oplodnju, može se koristiti sperma davaoca. Ponekad se miješa sperma partnera i davaoca te potom unosi u maternicu.