Važnost prenatalnih vitamina tijekom trudnoće

Godinama stručnjaci potiču majke da uzimaju prenatalne dodatke. No koji se to vitamini i minerali nalaze u tim proizvodima, te kako će oni pomoći majci i nerođenom djetetu?


Godinama stručnjaci potiču majke da uzimaju prenatalne dodatke. No koji se to vitamini i minerali nalaze u tim proizvodima, te kako će oni pomoći majci i nerođenom djetetu?

No, koje vitamine uzimati tijekom trudnoće? Svi dodaci sadrže različite varijacije vitamina i minerala, no najučestalije su folna kiselina, željezo i kalcij.

folna kiselina u trudnoći
Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

Folna kiselina

Folna kiselina se preporučuje ženama mjesec dana prije začeća i prvi mjesec trudnoće. Ženama koje unose određenu količinu folne kiseline smanjuju se šanse da se dijete rodi s defektima glave i kralježnice.

Više od polovica trudnoća su iznenadne, stoga se preporučuje da žene koje nemaju zaštićeni odnos i planiraju trudnoću unose folnu kiselinu na dnevnoj bazi, bez obzira na to planiraju začeti ili ne.

Željezo

Neadekvatni unos željeza može majku učiniti anemičnom u kasnijim fazama trudnoće. Anemija je svakako nezdrava za žene koje žele postati majke, a prijevremena trudnoća te premala težina mogu biti povezani s izostankom željeza.

Kalcij

Kalcij je bitan za žene, a pogotovo za vrijeme trudnoće. Dodatak kalcija može pomoći sprječavanju razrijeđenosti koštanog tkiva, jer fetus koristi kalcij da bi učvrstio koštano tkivo.

Važnost zdrave prehrane

Svaka žena mora imati na umu da prenatalni dodatci nisu zamjena za hranu, te se da ne smiju zamjenjivati s obrocima i prirodnim unosom vitamina i minerala kroz hranu. Kombinacija zdrave prehrane i prenatalnih dodataka će puno pomoći u održavanju zdravlja kako za majku, tako i za nerođeno dijete.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Folna kiselina i trudnoća
Prehrambeni savjeti u ishrani pri višestrukoj trudnoći
Žgaravica i trudnoća
Priprema za drugu bebu
Vitamini za bebe
10 jela za trudničku prehranu

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI