Vanmaternična trudnoća

Želite saznati nešto više o vanmaterničnoj trudnoći. Imamo nekoliko korisnih informacija.


Što je vanmaternična trudnoća?

Normalno je da se oplođeno jajašce ugnijezdi i razvija u maternici. U vanmaterničnoj (ektopičnoj) trudnoći oplođeno jajašce ne ugnjezdi se u maternici nego u jajovodima, grliću ili u trbuhu. Problem je što nijedan dio tijela i ovih organa ne može zadržati oplođeno jajašce i omogućiti da se plod u njima normalno razvija kao u maternici. Dakle vanmaternična trudnoća je skup nepravilnosti u implantaciji oplođenog jajašca koji može ugroziti ženin život.

Problemi s trudnoćom
Piotr Marcinski / Shutterstock.com

Koji su znaci vanmaternične trudnoće?

Najčešći znak je nenormalno krvarenje ili bolovi u maloj zdjelici tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Ukoliko vam se pojave neki od ovih simptoma a u rizičnoj ste skupini odmah kontaktirajte svog liječnika jer ako se ne prepoznaju spomenuti simptomi mogu dovesti do prskanja jajovoda ili nekih drugih struktura u unutrašnjim organima i mogu prouzročiti ozbiljna unutarnja krvarenja i dovesti do trajnih posljedica po zdravlje žene .

Da li postoje testovi za otkrivanje vanmaternične trudnoće?

Naravno. Vaš će ginekolog ili obstetričar učiniti ultrazvučni pregled da bi provjerio položaj bebe u maternici, uraditi će pregled zdjelice i krvne testove. Ako liječnik posumnja na vanmaterničnu trudnoću uputit će vas na dodatne testove i preglede kao što su dilatacija maternice i kiretaža, laparoskopski pregled ili laparotomiju.

Koliko je česta vanmaternična trudnoća?

Vanmaternična trudnoća se otprilike događa u 1 od 100 trudnoća – znači i nije tako rijedak slučaj, zato budite vrlo oprezni sa svakom trudnoćom a pogotovo u ranoj trudnoći.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Komplikacije u trudnoći

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI