Uravnotežena prehrana tijekom trudnoće

Većinu trudnica pati briga oko prehrane tijekom trudnoće. Što smiju jesti, koliko se trebaju udebljati, smiju li jesti ribu, ... Pitanja je putno, a odgovor na sva postavljenja pitanja je - uravnotežena prehrana!


Većinu trudnica pati briga oko prehrane tijekom trudnoće. Što smiju jesti, koliko se trebaju udebljati, smiju li jesti ribu, ... Pitanja je putno, a odgovor na sva postavljenja pitanja je - uravnotežena prehrana! Uravnoteženom ćete prehranom svojoj trudnoći, a naravno i bebi, osigurati sve potrebne proteine, bjelančevine, vitamine i minerale koji su prijeko potrebni.

Uravnotežena prehrana? Što to je?!

Svi smo mi različiti i svi imamo različite želje, volimo različite stvari, slušamo različitu glazbu i volimo različitu hranu. Međutim, tijekom trudnoće vrlo nam je bitno da nam prehrana bude uravnotežena. To znači da bez obzira kako smo se hranili do sada, od sada moramo paziti da u svoj organizam unosimo zdravu prehranu bogatu i proteinima i bjelančevinama ali i vitaminima i mineralima. Naravno, vrlo bitna komponenta u cijeloj ovoj jednadžbi je i sreća! Ne smijemo se samo tako odreći neke hrane za kojom smo prije ludili!

Svi znamo da nutricionisti uvijek preporučaju i stalno govore da je najzdravije jesti više malih obroka dnevno. Tako u organizam konstantno unosimo potrebnu energiju koja se odmah troši - jednostavno se ne stigne pretvoriti u "salo".

Zdrava prehrana u trudnoći
Hannes Eichinger / Shutterstock.com

Mogu jesti sve ali da je uravnoteženo... E neće ići!

Tijekom trudnoće većina žena dnevno treba unositi oko 300 kalorija više nego što su unašale prije trudnoće. To je sasvim dovoljno za razvoj bebe. Međutim, ipak postoje neke namirnice koje trebate pokušati izbjegnuti.

  • sirovo pripremljena hrana (sushi, plodovi mora)
  • nedovoljno skuhana ili termički neobrađena hrana
  • nepasterizirano mlijeko ili proizvodi od nepasteriziranog mlijeka

Razlog izbjegavanja ove hrane je taj što ona vrlo često može biti izvor bakterija koje mogu uzrokovati probleme u trudnoći i naštetiti vašoj bebi. Zapamtite da sve što vi jedete, jede i vaša beba.

Odricanje od omiljene hrane? Ne!

Naravno da se ne morate odreći omiljenih slatkiša/namirnica samo zato što ste trudni. No, prerađena hrana, grickalice i deserti s većim postotkom šećera bi trebali biti uklonjeni iz "uobičajenog" jelovnika. Umjesto sladoleda, pokušajte popiti voćni frape. Ili, priuštite si smrznuto voće umjesto nekog konzerviranog voća u zaslađenom kompotu. Sve u svemu, vidite i sami u kojem pravcu idemo! I dalje možete uživati u ovakvim namirnicama, samo u drugačijoj pripremi. Najbitnije je da si ne nabacujete osjećaj krivnje zbog kolača, ili visokokaloričnog pudinga kojeg pojedete tu i tamo - uživajte u svakom zalogaju!

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Gripa za vrijeme trudnoće
6 jednostavnih recepata za mlade mame
Debljanje u trudnoći - koliko je normalno?
10 načina kako vaš dom može utjecati na plodnost
Folna kiselina i trudnoća
Savjeti za buduće mame

Jeste li tijekom trudnoće imali drugačiji režim prehrane?

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI