Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Žgaravica i trudnoća

Zašto se pojavljuje ova dosadna pojava tijekom trudnoće i kako postupati s njom te kako je sprječavati…

Zašto žgaravica tijekom trudnoće?

Žgaravica je pojava kada se želučana kiselina ne zadržava u želucu nego se podiže do jednjaka ili ezofagusa. Žgaravica je vrlo česta u trudnoći zbog progesterona, glavnog hormona u trudnoći koji usporava probavu a to zajedno s pritiskom koji vrši i beba povećava mogućnost da se želučana kiselina jednostavno penje prema gore u jednjak.

Žgaravica
xml/sxc

Koji su znaci žgaravice u trudnoći?

Najuobičajeniji znak je osjećaj žarenja i pečenja u vašem grlu ili gornjem dijelu prsišta. Možete osjetiti i lagani osjet za povraćanje tj. nauzeju (morska bolest, mučnina). Podrigivanje i povrat želučanog sadržaja također može biti znak žgaravice.

Postoje li neki testovi za žgaravicu?

U većini slučajeva žgaravica tijekom trudnoće se obično potvrdi po simptomima koje smo opisali, ali ako vam taj problem ostane i nakon trudnoće vaš će vas liječnik uputiti na dodatne pretrage uključujući gornju endoskopiju tj. pregled jednjaka, pretraga kojom se izravno može vidjeti unutrašnjost jednjaka i samim time otkriti uzrok žgaravice.

Koliko je žgaravica česta tijekom trudnoće?

Žgaravica je vrlo česta pojava u trudnica. U prosijeku, svaka druga trudnica pati od te pojave.

Kako sam dobila žgaravicu tijekom trudnoće?

Kako je trenutno vaša probava usporena a ujedno je tu i pokoji kilogram viška, tako prostor u kojem beba boravi postaje sve manji i manji a ujedno i vaša beba vrši pritisak. Stoga želučana kiselina bježi gore u jednjak.

Utječe li žgaravica na moju bebu?

Ova pojava ne bi trebala imati nikakve posljedice za vašu bebu, oblik ili konturu vašeg tijela i makar stara priča da će vašem djetetu izgorjeti kosica budete li vi patili od žgaravice, to nije točno.