Facebook prijava

Vaša trudnoća - 23. tjedan

Vaša beba još uvijek izgleda premršavo - rast i razvitak kože je brži od stvaranja potkožnog masnog tkiva iako se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već usljed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta.


23. tjedan trudnoćeNatečene ste od glave do pete? Povećani protok krvi, do sada već stari vaš prijatelj, je kriv za to! Razmislite o odlasku u shopping po nove cipele, jer će opuštanje vaših ligamenata uzrokovati dodatno proširenje vaših nogu u narednim tjednima.

U ovome tjednu mogli biste početi osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije. To su nepravilne, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije (stezanja maternice), i spadaju u pripreme maternice za porod. S napredovanjem trudnoće, kontrakcije maternice će postajati sve jače, no glavna karakteristika ovih kontrakcija biti će odsustvo njihovog djelovanja na cerviks (vrat maternice), te neće dolaziti do njegovog skraćenja niti otvaranja. Ove kontrakcije se mogu bilježiti pomoću kardiotokografa (CTG) koji se koristi prije svega za bilježenje otkucaja srca vaše bebe, kao i motoričke aktivnosti maternice (osobito u kasnijim fazama trudnoće ili kod specijalnih indikacija) na kontinuiranom ispisu. Naravno, u svakom slučaju, konzultirajte se sa svojim liječnikom da se slučajno ne radi o pravim kontrakcijama (trudovima)!

Vaša beba još uvijek izgleda premršavo - rast i razvitak kože je brži od stvaranja potkožnog masnog tkiva iako se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već usljed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta. Lice vaše bebe je u potpunosti formirano (osim masti, naravno). Pokreti bebe mogu biti veoma živi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nježni. Vaša beba sada osjeća svoju okolinu, igra se, sluša vas, mazi se, ... Čak biste mogli uočiti i štucanje vaše bebe koje nastupa zbog gutanja plodne vode. Plodna voda i šećer koji se u njoj nalazi su značajan energetski dodatak hranljivim tvarima koje beba inače prima preko pupčane vrpce.

Idući zadatak za vašu bebu koja je sada velika skoro punih 30 centimetara: nicanje dviju malih, sitnih bradavica!

‹‹ Vaša trudnoća: 22. tjedan Vaša trudnoća: 24. tjedan ››

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Kako se dovesti u top formu nakon poroda?
Žgaravica i trudnoća
Pripremite se za rođenje djeteta
Kada se najranije može utvrditi trudnoća?
Koje aktivnosti treba izbjegavati u trudnoći
Pogodnosti tjelovježbe tijekom trudnoće

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI