Treće tromjesečje

Jupiii! Stigli ste do zadnjeg tromjesečja, što znači da je vašoj trudnoći kraj na vidiku. Tokom ove posljednje faze trudnoće, vaša će beba rasti od veličine patlidžana pa sve do veličine lubenice (i to prave, lijepe, velike lubenice).


Treće tromjesečje - Treći trimestarJupiii! Stigli ste do zadnjeg tromjesečja, što znači da je vašoj trudnoći kraj na vidiku. Tokom ove posljednje faze trudnoće, vaša će beba rasti od veličine patlidžana pa sve do veličine lubenice (i to prave, lijepe, velike lubenice). Vrijeme je da se pozabavite ozbiljnim stvarima kao što je pronalazak pedijatra, planiranje poroda (morate odrediti u kojoj ćete se bolnici poroditi), i zadnje ali ne i najmanje važno, da se uzbudite - jer beba je skoro ovdje!

Savjetujemo vam da se upišete na trudnički tečaj te da si pripremite svu potrebnu dokumentaciju kako bi si otvorili trudničko bolovanje. Osim toga, uz prikaz razvoja bebe po tjednima, savjetujemo vas kako ostati udobna u svojoj koko vaš ​​trbuh raste, i ukazujemo vam na načine kako prepoznati kada je došao trenutak kada ćete roditi.

Razvoj bebe po tjednima

Trudnoća: 28. tjedan

28. tjedan trudnoće

Bebina koža je još uvijek prilično naborana (popratna pojava zbog života u plodnoj vodi), ali će se to sve izgladiti kako se mast bude dalje nakupljala po koži.
Trudnoća: 29. tjedan

29. tjedan trudnoće

Energija vaše bebe svakom minutom intenzivno raste, zahvaljujući masnom tkivu koje se naslaguje ispod bebine kože. Budući da vaša beba raste tako brzo, maternica postaje sve tijesnija i tjesnija.
Trudnoća: 30. tjedan

30. tjedan trudnoće

Unutar vaše bebe napreduje sazrijevanje pluća, a beba sada izvodi i ritmičke pokrete grudnoga koša koji imitiraju disanje.
Trudnoća: 31. tjedan

31. tjedan trudnoće

Razvoj vaše bebe je u ovom tjednu najviše posvećen mozgu i živčanom sustavu. Bebine šarenice sada reagiraju na svjetlo, i svih pet čula su razvijena i potpuno funkcionalna.
Trudnoća: 32. tjedan

32. tjedan trudnoće

Spremni ili ne, beba postaje spremna ugledati svjetlo dana. Ona je vjerojatno okrenuta glavom prema dolje a guzom u nebesa. Ovo je za nju najudobniji položaj!
Trudnoća: 33. tjedan

33. tjedan trudnoće

Beba je sada velika 42 centimetra i teška je između 1800 i 2000 grama. Njezin se mozak razvija kao lud. Uskoro će bebin mozak biti u mogućnosti koordinirati disanje uz sisanje i gutanje.
Trudnoća: 34. tjedan

34. tjedan trudnoće

Beba je sada velika 43 centimetra (teška je između 2000 i 2250 grama) a može prepoznati i reagirati na jednostavne pjesmice... vrijeme je da joj počnete pjevati uspavanke!
Trudnoća: 35. tjedan

35. tjedan trudnoće

Od sada, beba je odgovorna isključivo za porast težine (masti - trenutno bebino tijelo sadrži oko 15% masti dok će do punog termina sadržavati oko 30% masnog tkiva).
Trudnoća: 36. tjedan

36. tjedan trudnoće

Beba je i dalje odgovorna za razvoj svoje kože koja svakim danom postaje sve više glatka i meka, njezine desni se krute, njezina jetra i bubrezi su u dobrom stanju, a njezina cirkulacija i imunološki sustav također dobro napreduju.
Trudnoća: 37. tjedan

37. tjedan trudnoće

Vaša beba i dalje prvenstveno stvara masno tkivo s kojim povećava svoju težinu - sada je teška između 2750 i 2950 grama.
Trudnoća: 38. tjedan

38. tjedan trudnoće

Bebina glava je u istom opsegu kao i njezin trbuh. Na glavi bi sada vaša beba mogla imati i do 3,4 centimetra kose.
Trudnoća: 39. tjedan

39. tjedan trudnoće

Beba dorađuje finese na svojem organizmu: mozak se ubrzano razvija, koža poprima svjetliju nijansu - zbog debljanja masnog tkiva oko krvnih žila - no, ne brinite; koža će ponovno promijeniti boju ubrzo nakon poroda).
Trudnoća: 40. tjedan

40. tjedan trudnoće

Beba je sada između negdje 2500 - 4000 grama i svaki čas možete očekivati upoznavanje s vašom bebom.
Trudnoća: 41. tjedan

41. tjedan trudnoće

Ovo dodatno vrijeme koje vaša beba provodi u maternici samo znači da, kada beba (konačno) vidi svoju mamu, beba će samo biti teža i veća nego da se rodila ranije. Bebina kosa i nokti i dalje nastavljaju rasti.
Trudnoća: 42. tjedan

42. tjedan trudnoće

Vaša beba je ok! Njoj ništa trenutno ne fali. Ona se udobno smjestila u vaše krilo i čeka čas kad će ugledati svoje roditelje. Dodatno vrijeme u maternici mogla bi eventualno rezultirati ispucalom i suhom kožom bebe.

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI