Trudnoća nakon 40

Odlučili ste prvo se pozabaviti s karijerom pa tek onda namjeravate osnovati obitelj? Koje su prednosti a koje mane, donosimo vam u ovom zanimljivom članku.


U današnje vrijeme mnoge žene donose odluku o trudnoći nakon što su se zaposlile i postigle novčanu sigurnost. Prema statističkim podacima 1 od 5 žena porode se sa prvim djetetom oko 35 godine života i veliki je udio žena koje imaju više od 40 godina. Bez obzira što žene imaju i prednosti i nedostatke u bilo kojoj dobnoj skupini ipak žene iznad 40 godina imaju veće rizike i ostale faktore.

Začeće

Većina žena u svojim 40-tim imaju problema u začeću jer šanse za prirodni tok zatrudnjivanja smanju je se s godinama. Oko 75% žena u dobi od 35 ima mogućnost prirodnog zatrudnjivanja i porođaja normalne djece. Ipak ovaj broj se svake godine smanjuje za 1-2% tako da su 40 godišnjakinje u rizičnoj skupini. Računajući dane ovulacije i prateći grafikon bazalne temperature može pomoći u zatrudnjivanju i za žene starije od 40 godina. One pak, žene koje ne mogu zatrudnjeti nakon 3 mjesečnog pokušaja mogu koristiti druge načine umjetne oplodnje.

Trudnoća u 40
Yuri Arcurs/Shutterstock.com

Prednosti

Žene nakon 40 godine su financijski sigurnije i imaju bolje obrazovanje kao i želju da postanu mame u usporedbi s mladim djevojkama. Dakako da su i više zainteresirane za dojenje i pravilno, zdravo hranjenje djece. Mnoge žene iznad 40 godina misle da imaju još dovoljno vremena za nova iskustva i kad imaju djecu osjećaju se korisnima.

Rizici

Ako žena odluči imati bebu nakon 40 ona mora biti i svjesna svih mogućih posljedica. Žene ispod 40 imaju 10-20% rizika od preranog gubitka bebe dok se ovaj broj povećava i do 35% za žene od 40 do 44 i za 50% ako su starije od 45. Također postoji i veći rizik u trudnoći od pojave nekih kromosomskih nedostataka. Dok je rizik 1 u 1250 za mamu od 25 godina on se povećava do 1 u 100 ako je trudnica 40 godina. Mogućnost ostalih problema također se povećava: problemi sa posteljicom, malom tjelesnom težinom bebe, prijevremeni porođaj i drugi.

Imati na umu

Bez obzira što žena ima više od 40 godina i ima veće rizike povezane s trudnoćom ipak ima nekoliko načina pomoći. Žena se treba redovito kontrolirati prije trudnoće, tijekom trudnoće treba uzimati preparate (folna kiselina) i biti na umjerenoj dijetalnoj ishrani. Još nešto vrlo važno a to je potpuno ne konzumiranje alkoholnih pića, cigareta, droge, sirovog mesa i ribe.

Upozorenje

Kao što smo naglasili da žene iznad 40 spadaju u rizičnu skupinu trudnica zato trebaju voditi svu brigu oko mogućih simptoma. Nenormalno vaginalno krvarenje, bolovi i grčevi, pritisak u maloj zdjelici, nesvjestice, poteškoće s disanjem, smanjen osjet bebinog pokretanja znaci su koji upozoravaju da nešto nije u redu s bebom i neophodno je razgovarati s liječnikom a isto tako i žene koje su podložne depresivnom raspoloženju ili teškim anksioznim stanjima tijekom trudnoće trebale bi potražiti profesionalnu psihijatrijsku skrb i liječenje.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

10 najčešćih grešaka pri zatrudnjivanju
Spermiogram - pretraga za dokazivanje plodnosti kod muškarca
Testiranje na živu prije začeća
Nepravilna menstruacija
Pretrage za utvrđivanje plodnosti kod žena
Kako podnijeti gubitak bebe

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI