Spermiogram - pretraga za dokazivanje plodnosti kod muškarca

Jedan od ključnih problema pri začeću je današnji stresni način života. Sve je više parova koji čekaju trudnoću više nego su planirali, problem može biti u jednom ili oba partnera.


Jedan od ključnih problema pri začeću je današnji stresni način života. Sve je više parova koji čekaju trudnoću više nego su planirali, a problem može biti u jednom ili oba partnera. Kod obrade parova koji imaju problema sa začećem počinje se s muškim partnerom jer je jednostavnije i lakše izvesti testove za utvrđivanje neplodnosti kod muškarca.

Spermiogram
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock.com

Plodnost muškarca ovisi o nekoliko čimbenika. Prvi je da testitisi moraju proizvoditi dovoljno količinu sperme. Uzorak sperme koji je ušao u vaginu mora biti sposoban ući u vrat maternice i kretati se do jajovoda gdje će jedan spermij oploditi jajašce.

Testovi za neplodnost muškarca pokazuju da li postoji poremećaj s jednim od ova dva preduvjeta za uspješnu oplodnju. Obrada počinje potpunim fizikalnim pregledom muškarca i pitanjima koja se odnose na bolesti ili oštećenja, lijekove i spolne navike.

Pregled koji muškarac obavlja kako bi se ustanovilo stanje njegove plodnosti je spermiogram. Spermiogram je postupak gdje se muškarcu uzima ejakulat (uzorak sperme), te se na njemu provodi laboratorijska analiza kako bi se ustanovilo stanje ejakulata. Prije spermiograma potrebna je apstinencija 3-5 dana. Dobiveni uzorak sperme mora se analizirati u roku od jednog do dva sata nakon ejakulacije, prema preporuci liječnika uzorak sjemena može se analizirati više puta.

Obrada spermiograma će odrediti je li broj spermija u uzorku sperme dovoljan za oplodnju. Opće stanje spermija analizira se promatranjem oblika, izgleda i pokretljivosti spermija.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

10 najčešćih grešaka pri zatrudnjivanju
Da li polipi na maternici utječu na plodnost?
Nepravilna menstruacija
Kako podnijeti gubitak bebe
8 iznenađujućih faktora o muškoj neplodnosti
Nek je beba zdrava, pametna... i neka bude curica (ili dečko)!

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI