Prednosti dojenja

Majčino mlijeko namijenjeno je prehrani ljudskog dojenčeta. Nijedan drugi pripravak ne može osigurati optimalan rast, razvoj i zdravlje dojenčeta kao što to može majčino mlijeko.


Majčino mlijeko namijenjeno je prehrani ljudskog dojenčeta. Svi sisavci proizvode mlijeko prilagođeno svojoj vrsti, pa tako i ljudske ženke proizvode mlijeko namijenjeno zadovoljavanju svih potreba svojih beba u prvim mjesecima njihovih života. Nijedan drugi pripravak ne može osigurati optimalan rast, razvoj i zdravlje dojenčeta kao što to može majčino mlijeko. Upotreba drugih pripravaka nosi određene zdravstvene rizike. Prehrana majčinim mlijekom donosi mnoge prednosti, međutim one se smanjuju ako dojenje u prvih šest mjeseci nije isključivo (isključivo dojenje podrazumijeva hranjenje samo majčinim mlijekom, bez dodavanja čaja, vode, sokova, mliječnih formula, drugih mlijeka Ili krute hrane).

Mama i beba
SvetlanaFedoseyeva / Shutterstock.com

Dojenje je ekološko jer ne zahtijeva dodatno pakiranje ili transport i uvijek je svježe, mlijeko ne treba zagrijavati niti hladiti - uvijek je idealne temperature, i nikada nema ostataka i ono najbitnije - besplatno je i najzdravije! Isto tako, uz sve dolje navedene prednosti dojenja, može se reći da dojenje omogućava i znatne uštede u zdravstvu jer su dojena djeca i majke koje doje općenito boljeg zdravlja, što podrazumijeva manje troškove liječenja.

Prednosti dojenja za bebu

 • Za razliku od bilo kojeg umjetnog pripravka, majčino mlijeko sadrži žive stanice, enzime. U njemu se nalazi imunoglobulin A koji stvara zaštitni sloj u crijevima te tako štiti vašu bebu od alergena.
 • Majčino mlijeko smanjuje rizik od razvoja raznih bolesti u dojenačkoj dobi, ali i u kasnijem životu, npr. od imunoloških bolesti (limfoma, Chronove bolesti, celijakije), astme, ekcema, infekcija izazvanih bakterijom haemophilus b, od nekrotizirajućeg enterokolitisa, proljeva, respiratornih infekcija, kasne sepse, reumatskog artritisa, povećanog kolesterola u krvi, od nastanka žutice, leukemije, Hodgkinove bolesti itd.
 • Dojena djeca rjeđe obolijevaju od upale uha, bakterijskog meningitisa, upale pluća, viroza, Infekcija urinarnog trakta, dijabetesa i od bolesti koje izaziva salmonela.
 • Pomaže u prevenciji prekomjerne tjelesne težine i visokog tlaka u odrasloj dobi.
 • Dojena djeca znatno rjeđe od druge djece pate od probavnih smetnji i bolesti probavnog sustava.
 • Osigurava optimalan razvoj djetetova mozga, bolji psihomotorni i emocionalni razvoj.
 • Majčino mlijeko je optimalan Izvor željeza za dijete pa je anemija u dojene djece vrlo rijetka.
 • Smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).
 • Osim što smanjuje mogućnost karijesa, dojenje pridonosi optimalnom razvoju usne šupljine.
 • Nedonoščad koja boravi u inkubatoru, a čijim je majkama omogućeno dojenje i klokanova njega (kangaroo care), tj. kontakt koža na kožu, bolje napreduju od nedonoščadi kojima je takva njega (a vrlo vjerojatno i dojenje) uskraćena.
 • Dojenje djece oboljele od cistične fibroze ili djece s Downovim sindromom ima izrazito blagotvorno djelovanje jer su ta djeca slabijeg imunološkog sustava, a dojenje ih štiti od mnogih mogućih bolesti.
 • Najbolja je utjeha za dijete i uklanja bol, smiruje dijete i omogućuje mu bliski kontakt s majčinom kožom pri svakom podoju, što pridonosi boljoj emocionalnoj povezanosti s majkom.

Prednosti dojenja za mamu

 • Pomaže bržem vraćanju maternice u stanje kakvo je bilo prije porođaja i smanjuje poslijeporođajno krvarenje.
 • Ekološko dojenje prvih šest mjeseci odgađa ovulaciju i menstruaciju što do neke mjere može biti prirodno kontracepcijsko sredstvo. Ekološko dojenje podrazumijeva neograničeno dojenje, odnosno dojenje prema djetetovim potrebama i željama, bez korištenja bočica, dudica, davanja druge hrane i tekućine u prvih šest mjeseci, spavanje s djetetom noću i danju, kao i izbjegavanje svega što ograničava dojenje ili razdvaja majku i dijete prvih šest mjeseci.
 • Smanjuje učestalost majčinu slabokrvnosti i pomaže u gubitku kilograma nakon poroda.
 • Majke koje su dojile barem šest mjeseci imaju znatno manje izgleda za rak dojke, rak jajnika i rak grlića maternice kao i da obole od osteoporoze.
 • Optimalan gubitak kilograma, niža razina šećera u krvi i veća razina "dobrog" kolesterola u žena dojilja bitno smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
 • Dojenje pospješuje emocionalno povezivanje majke s djetetom i djeluje opuštajuće.
 • Uspješno dojenje i uspješno rješavanje problema pri dojenju osnažuje majku i podiže joj samopouzdanje.
 • Dojenje smanjuje rizik pojave poslijeporođajne depresije.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Idealno mjesto za dojenje
Dijete odbija dojku!
Znakovi upozorenja da vaša beba ne dobiva dovoljno mlijeka
Pravilna njega dojki u periodu dojenja
Što izbjegavati kada dojite?
Ručno izdajanje - tehnika Marmet

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI