Pravilna njega dojki u periodu dojenja

Dojke prije dojenja nema potrebe prati. Možete ih oprati jednom dnevno s toplom vodom, to je najbolje činiti prilikom redovitog dnevnog tuširanja.


Izbjegavajte korištenje sapuna i šampona, jer ovi preparati jako isušuju kožu, što nije dobro jer može izazvati neželjene reakcije na osjetljivim ili pak oštećenim bradavicama.

Također je vrlo važno da izbjegavate sredstva za njegu tijela i dojki koje imaju vrlo intenzivan miris. Izbjegavanje preparata je vrlo važno, pogotovo na početku dojenja, razlog tomu je što intenzivni mirisi mogu omesti bebu u prepoznavanju dojke.

Njega dojki i bradavica
Seprimor/Shutterstock.com

Ako dođe do curenja mlijeka između dva podoja, možete koristiti jastučiće dizajnirane posebno za tu svrhu. U ljekarni i trgovini specijaliziranoj za to možete pronaći jednokratne i perive jastučiće. Na umu imajte da mokre jastučiće što prije uklonite i stavite suhe kako ne bi došlo do razvoja gljivica i drugih uzročnika opasnih infekcija.

Ako bradavice nisu oštećene, kako bi ih malo osvježili, možete ih premazati sa par kapljica izdojenog mlijeka, a nakon toga ih osušiti na zraku. Ovo će zasigurno pomoći bradavicama.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Dohrana dojenčeta
Dojenje - Ispravan položaj bebe
Znakovi upozorenja da vaša beba ne dobiva dovoljno mlijeka
Što učiniti kada je dojenje bolno?
Dobiva li vaša beba dovoljno mlijeka?
Povratak na posao i nastavak dojenja

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI